Menu

Sigurnost na putevima – radionice za djecu Istaknuto

P1015429Obilježavanje UN Sedmice globalne sigurnosti u saobraćaju je u toku. Tim povodom, u sklopu mini kampanje „Road Safety" danas je u Dnevnom centru za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici održana radionica na temu „Sigurnost na cesti". Radionica je održana u sardanji sa organizacijom „Save the Children" i AMS za područje RS i Brčko distrikta BiH.

 


Ovom prilikom je predavač Darko Stanković, master inženjer saobraćaja, približio saobraćajne propise korisnicima Dnevnog centra, te na veoma zanimljiv i ilustrativan način objasnio važnost poštovanja istih. Radionici je prisustvovala i gosp. Dragica Radivojević, sekretar auto-moto društva Donji Žabar.


O mini kampanji


Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je period od 2011. do 2020. godine proglasila decenijom djelovanja na sigurnost drumskog saobraćaja, prepoznavajući ogroman globalni problem smrtnosti i ozljeđivanja na putevima. Ovim se daje prioritet prevenciji i sigurnosti u saobraćaju kako bi se spasili milioni života, te spriječila milionska ozljeđivanja i invaliditeti. Prema predviđanjima u deceniji od 2011. do 2020. godine, uz angaživanje svih relevantnih institucija na prevenciji saobraćajnig nezgoda na putevima, može se spriječiti stradanje 5 miliona života i teško povređivanje 50 miliona osoba.


Globalna kampanja Ujedinjenih nacija na putevima se zvanično obilježava u mjesecu maju svake druge godine i nije predviđena za 2018.godinu, ali je odlučeno da organizacija „Save the Children", a uz podršku BIHAMK za područje FBiH i AMS RS za područje RS i Brčko distrikta BiH, te Omladinskog centra „Vermont" žele da doprinesu podizanju svijesti.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com