Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Održano savjetovanje arhivskih radnika BiH u Brčkom Istaknuto

2018-05-11-Savjetovanje arhivskih radnika-1U organizaciji Arhivističkog udruženje BiH, 7. i 8. maja 2018. godine u Domu kulture u Brčkom održano je savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine, čiji je domaćin bila Služba za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH. Savjetovanje je održano s ciljem edukacije, stručnog usavršavanja i razmjene iskustava arhivskih radnika. Učešće u savjetovanju je uzelo 105 arhivskih radnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Turske.

 

Na otvaranju savjetovanja arhivskih radnika Bosne i Hercegovine prisutnima su se obratili u ime domaćina predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i organizatora predsjednica Arhivističkog udruženja BiH Spomenka Pelić.

 

Pokrovitelji savjetovanja su Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH, a sponzori Javno preduzeće „Komunalno Brčko", Javno preduzeće „Putevi Brčko" te brčanske firme „Voćar", „Biljana", „Bosnaplod" i „Voda Maja".

 

Na ovom tradicionalnom skupu arhivskih stručnjaka prezentovana su 23 stručna rada i saopćenja o problematici koja je veoma aktuelna za arhivsku djelatnost, a odnose se na sljedeće tematske cjeline:

 

- Arhivsko zakonodavstvo između teorije i prakse;

- Prostorni kapaciteti arhivskih ustanova.

 

U sklopu savjetovanja upriličeni su i dodatni sadržaji kojima je domaćin savjetovanja nastojao gostima predstaviti grad Brčko, njegovu kulturnu baštinu te prirodne i privredne potencijale. U vezi s tim organizovano je:

 

- prikazivanje dokumentarnog filma: Brčko kroz historiju u koprodukciji Službe za arhiv i RTV HIT;

- obilazak kulturno-historijskog naslijeđa Brčkog: Galerija Šimun i Muzej Zidine – Dubrave, Kula – Bijela, kuća porodice Zaimović – Gornji Zovik, kulturno-historijski spomenici u gradu i posjeta Legatu Ekmečić;

- plovidba Savom.

 

Svim učesnicima savjetovanja uručeni su skromni pokloni naših domaćih proizvođača: „Voćar" – Gornji Rahić, „Biljana" – Maoča, „Bosnaplod" – Brčko i „Voda Maja" – Rašljani.

 

Služba za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH osjeća veliki ponos i zadovoljstvo što je bila domaćin jednom ovakvom skupu te pružila doprinos za unapređenje i afirmaciju kako arhivske struke i djelatnosti u Brčko distriktu BiH tako i promociji našeg grada. Radujemo se ovakvim projektima i u budućnosti.

 

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com