Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

40 km od Sarajeva: Na ulazu u Kalinovik postavljen mural ratnog zločinca Ratka Mladića Istaknuto

mladNa betonskom zidu koji je sazidan na samom ulazu u Kalinovik, općinu koja se nalazi 40 kilometara južno od Sarajeva, u srijedu je osvanuo mural s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

 


Lokalni portal Istokrs piše kako je postavljanje murala finansirao Vladimir Mandić, sin kontroverznog zastupnika u Skupštini Republike Srbije Momčila Mandića, inače bivšeg ministra pravde u prvoj Vladi Republike Srpske. Mandić je u srpski parlament ušao na listi Radikalne stranke Vojislava Šešelja.

 

Upravni odbor Udruženja "Istina-Kalinovik 92" saopćio je kako su ogorčeni i krajnje zabrinuti zbog postavljanja betonske ploče koja je sazidana na samom ulazu u Kalinovik na kojoj je postavljen mural s likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

 

"Ne možemo vjerovati da su načelnica Općine Kalinovik Mileva Komlenović i zamjenik načelnice Sladoje Radomir dozvolili da se postavi mural presuđenog ratnog zločinca na samom ulazu u Kalinovik kuda prolazi i veliki broj Bošnjaka povratnika dolazeći na svoja ognjišta tokom cijele godine. Moramo napomenuti da su Bošnjaci iz Kalinovika u proteklom ratu 1992. godine zatvarani u logore, mučeni, ubijani i protjerivani sa svojih ognjišta", piše u saopćenju za javnost.

 

Dodaju da su samim ovim činom vlasti u Kalinoviku stale na stranu mračnih sila koje i dalje nastavljaju nanositi duševnu bol članovima porodica ubijenih. Također napominju da su u proteklom ratu 1992. godine u Kalinoviku ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima su pronađene kosti 79 ubijenih, a traga se za još 43 osobe.

 

"Kroz logore je prošlo više od 1.000 stanovnika bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i stanovništvo iz Trnova, Foče i Gacka. Svi logoraši su prošli kroz neviđene torture, premlaćivanja, mučenja, silovanja i ubistva upravo u Kalinoviku. Za taj zločin u Kalinoviku odgovaralo je više zločinaca koji su pravosnažno osuđeni na ukupno 82 godine zatvora", navodi se u saopćenju.

 

Napominju da je Ratko Mladić jedan od glavnih zločinaca koji je pravosnažno osuđen na Međunarodnom sudu u Hagu na doživotni zatvor i to za genocid, zločin protiv čovječnosti, udruženi zločinački poduhvat, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona običaja ratovanja, deportacije, nehumana djela, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

 

"Zato očekujemo od vlasti iz Kalinovika da uklone navedeni mural ratnog zločinca s putne komunikacije i da preduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonskim propisima kako se ovakva i slična nedjela ponovo ne bi događala. Pozivamo sve demokratske stranke u općini Kalinovik i u cijeloj BiH da dignu svoj glas i osude podstrekivanje mržnje između naroda u općini Kalinovik i cijeloj BiH i nanošenje duševne boli žrtvama zločina u proteklom ratu", piše u saopćenju za javnost.

 

Piše: Er. M./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com