Menu

Zbog kvalitetnog rada, Brčaci sve više traže usluge stomatologa u Domu zdravlja Istaknuto

zubiStomatološka služba brčanskog Doma zdravlja u posljednjih par godina bilježi sve veći broj pacijenata koji koristi njihove usluge. Posebna zainteresiranost građana za besplatne stomatološke usluge pojačala se prije četiri godine kada su sa specijalizacije stigli specijalisti oralne kirurgije i ortodoncije.

 

 

Zbog toga ne treba čuditi da se nešto duže čeka na usluge, unatoč činjenici da u toj službi radi šest doktora stomatologije i dva pomenuta specijalista, kaže direktor Doma zdravlja, dr. Borislav Đulabić.

 

„Inače sam taj proces zahtjeva određeno vrijeme. Tako da kad još morate čekati da dođete u obzir za tretman, onda to možda kod građana stvara izvjesno nezadovoljstvo. Ali, na žalost, posvuda je tako, pa i kod nas, da se ta usluga ne može pružati onoliko brzo koliko bismo mi željeli. Iako bih ja, ako ćemo se porediti sa drugima, napomenuo da se do te uluge u domu zdravlja u Brčkom dolazi znatno brže nego u domovima zdravlja u okruženju", pojašnjava dr. Đulabić.

 

Ono za što su najviše naši sugrađani zainteresirani i što se najviše traži u Domu zdravlja je ortodoncija, odnosno ugradnja popularnih aparatića za ispravljanje zubi. Doktor Đulabić kaže da je razlog i u tome što taj posao radi izuzetno sposoban stručnjak ortodont, kojeg su građani odmah kao takvog prepoznali.

 

„Ruku na srce, na svim mjestima se uvijek traži više usluga nego što ih možemo pružiti. Ali ortodoncija je svakako nešto što je usluga koja je trebala našim pacijentima i kada bismo bili u prilici imati još ovoliko termina, koliko imamo sada, oni bi bili popunjeni. Iako se takve usluge mogu dobiti i u privatnom sektoru preko odobrenja Fonda zdravstvenog osiguranja", kaže dr. Đulabić.

 

Inače spektar stomatoloških usluga u Domu zdravlja je proširen u potpunosti, tako da se tu sada mogu raditi i operativni zahvati, dodaje doktor Đulabić.

 

„Znači, vađenje zaostalih korijena zuba, što je praktično najčešća usluga u operativnoj stomatologiji, zatim raznorazne operacije cisti i sve ono što zahtjeva usluge oralnog kirurga", kazao je Đulabić.

 

Stomatološke usluge su inače vrlo skupe. To najbolje osjetimo kada ih tražimo u privatnim ordinacijama. A građani te usluge u javnoj stomatološkoj službi dobijaju besplatno ili uz određenu participaciju. Stoga bi i brčanskom Domu zdravlja dobro došlo kada bi im se na godišnjoj razini prebacivala značajnija sredstva iz Fonda zdravstvenog osiguranja za te usluge, koja do sada nisu bila ni blizu količini usluga koje se pruže u ovoj ustanovi.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com