Menu

Brčko: Podnešena 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba koje se bave prosjačenjem Istaknuto

prosjaciPolicija Brčko distrikta je, od početka ove godine do danas, podnijela 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica zatečenih u prosjačenju na području Distrikta, a koji su stariji od šesnaest godina.

 

 

Stanovnici Brčko distrikta osobito u užem gradskom području imaju priliku da svakodnevno na ulicama viđaju sve veći broj lica koja prose, a vrlo često u prosjačenju zloupotrebljavaju i djecu koristeći kao izgovor potrebu za kupovinom hrane.

 

Prosjačenje, kao sociološki problem, iz godine u godinu postaje sve više izraženo i na području Brčko distrikta i bez uključivanja i drugih vladinih institucija i nevladinog sektora teško da se može u potpunosti zaustaviti – ističu u Policiji.

 

„Prosjačenje je samo po sebi prekršaj, ali policija aktivnosti na suzbijanju ove pojave produbljuje i na način dokazivanja da određenja lica vrše i krivična djela trgovine ljudima i radne eksploatacije", kazao je Halid Emkić, šef Operativno-komunikacijskog centra u Policiji Brčko distrikta.

 

Već nekoliko godina, i Omladinski centar Vermont iz Brčkog realizuje projekat dnevnog centra u kojemu zbrinjavaju djecu i maloljetnike zatečene u skitnji.

 

"Do sada je kroz ovoj centar prošlo 126 korisnika i sigurno da taj broj nije konačan", istakao je Damir Radenković, direktor Vermonta koji napominje da se ovom problemu mora pristupiti sistematičnije.

 

Radenković je, ovom prilikom, zajedno sa policijom uputio apel stanovnicima Distrikta da maloljetnoj djeci koja prose ne daju novac jer time ne pomažnju njima nego drugim licima koja ih tjeraju na prosjačenje.

 

U prvih šest mjeseci prošle godine Policija Brčko distrikta je podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv 35 lica zatečenih u prosjačenju.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com