Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

U Brčkom obilježen Svjetski dan porodične medicine Istaknuto

por 1JZU „Zdravstveni centar Brčko" Brčko distrikta BiH u saradnji sa Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine danas je na Trgu mladih u Brčkom zajedničkom akcijom obilježen Svjetski dan doktora porodične medicine mjereči prolaznicima krvni pritisak i šećer u krvi.

 

 

Prim dr. Maksida Jašarević, specijalista o/b medicine, i predsjednica podružnice udruženja doktora porodične/obiteljske medicine Brčko distrikta BiH kazala je da je ovo prilika da se ukaže na doprinos doktora porodične medicine u zdravstvenoj zaštiti stanovnika kao i da se istakne važnost i značaj doktora porodične medicine.

 

„Mi smo juče i danas poduzeli aktivnosti povodom obilježavanja svjetskog dana porodične medicine. To je prilika da se ukaže na doprinos doktora porodične medicine u zdravstvenoj zaštiti stanovnika kao i da se istakne važnost i značaj doktora porodične medicine. Porodična medicina je u suštini prva stepenica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ona je nosilac, stub zdravstvenog sistema. Kada imamo dobro razvijenu porodičnu medicinu onda svakako veliki broj problema pacijenta se rješava na primarnom nivou, a samo mali broj bi trebao da ide prema sekundarnoj zdravstvenoj zašti. Kada je dobro organizovana porodična medicina onda je i manji broj posjeta hitnim službama, manji je broj hospitalizacija i sve to smanjuje troškove liječenja, pacijent je zadovoljniji, a i mi smo zadovoljniji sa kontrolom stanja pacijenta", kazala je Jašarević.

 

Dodajući da Brčkom još uvijek nema dovoljan broj ljekara, te iz tog razloga prisutne su velike gužve.

 

por 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Da budemo iskreni mi koji razvijamo porodičnu medicinu unazad 10-15 godina svjesni smo da je lakše reći nego obezbijediti da svaki pacijent ima svog porodičnog doktora. Mi pokušavamo da organizujemo porodičnu medicinu sa ovim kadrom kojeg imamo, međutim to još uvijek nije dovoljan broj ljekara i zbog toga prisutne su prilično velike gužve, imamo velike timove po jednom porodičnom doktoru, jer po svim standardima ne bi trebalo da jedan doktor ima više od 2000 stanovnika, ponavljam stanovnika, a ne bolesnika, a kod nas veliki broj timova ima i do 2500 bolesnika. Nadamo se, a i planirano je u narednom periodu još specijalizacija porodične medicine, te se nadamo da ćemo imati uskoro nove specijaliste porodične medicine koji će nam na neki način olakšati naš dosadašnji rad", kazala je Jašarević.

 

Današnju našu akciju podržali su i članovi rukometnog kluba „Lokomotiva" Brčko što je ujedno i pokazatelj da se pokaže da se porodična medicina ne bavi samo liječenjem, nego i promocijom prevencije zdravlja, zdrav način života, sportske aktivnosti, pravilna ishrana i sl.

 

por 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Danas smo došli da podržimo akciju. Zdrav život je osnova čovjeka. Građani bi trebali da paze na svoje zdravlje i da idu redovno svom porodičnom doktoru, jer na taj način će spriječiti bilo kakve bolesti. Jako je bitno da budu fizički aktivni, šetnja, biciklo, trčanje i sl.", kazao je jedan od članova RK „Lokomotiva" Brčko.

 

Akciju današnju podržao je i šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić kao i njegov zamjenik.

 

Povodom Svjetskog dana doktora porodične medicine akcija mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi organizovana je i u Bijeloj.

 

por 4por 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bij 1abij 1b

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com