Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ugroženost kuća u naselju Topolik u Gornjem Rahiću svakog dana veća Istaknuto

rah1Nekoliko stambenih objekata u naselju Topolik u Gornjem Rahiću počelo je da se urušava . Kuće su za vrijeme rata izgrađene na državnom zemljištu i korištene su kao alternativni smještaj.

 

 

Nakon ratnih dešavanja povratnici su se vraćali kućama a objekti su nakon toga dobijali nove vlasnike. Tačnih podatke o tome na koji način se dešavala promjena vlasnika mjesna zajednica Gornji Rahić nema.

 

"Mjesna zajednica je uradila ono što je bilo u našoj mogućnosti. Obezbijeđeno je vodosnabdijevanje, obezbijeđena je kanalizaciona mreža ali je nažalost još uvijek loša. Uspjeli smo u par navrata u dogovoru sa „Komunalnim" preduzećem da intervenišemo ali nažalost rekao bih da je to „trud uzalud". Postoji jedan veliki problem vezan za naselje Topolik a to je da se stanovništvo često mijenja. Vi ćete reći meni da su to moji sugrađani ali nažalost ja 70% tih sugrađana po imenu, prezimenu ili vizuelno uopšte ne poznajem" rekao je Mirza Mešanović, predsjednik MZ Gornji Rahić.

 

Stambeni objekti u naselju Topolik su bespravno izgrađeni s obzirom da se nalaze na državnom zemljištu i za sada ne postoji mogućnost legalizacije istih.

 

"2004. godine smo pokrenuli proces legalizacije. Četrnaest godina čekamo i mislim da je moglo do sada nešto da se uradi po tom pitanju. Ovo je državna zemlja koja ima svoju vrijednost. Ja nisam Romkinja i ovo nije romsko naselje. Međutim moram reći da su i Romi ljudi kao i drugi i imaju pravo na život dostojan jednog čovjeka" rekla je Erzada Kesić, mještanka naselja Topolik, Gornji Rahić.

 

rah2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prije nedjelju dana počela je da se urušava kuća i mještanina Elvisa Musića.

 

"Živim sa petoro djece i sa suprugom. Kada je kuća krenula da se urušava obratio sam se Centru za socijalni rad Brčko. Šalju me od vrata do vrata ali za sada od pomoći nema ništa" rekao je Elvis Musić, mještanin naselja Topolik, Gornji Rahić.

 

Mjesna zajednica Gornji Rahić ponudila je porodici Elvisa Musića da se privremeno smjesti u alternativni smještaj na Prutačama , međutim oni ne žele da idu iz svoje kuće. Nadaju se brzom rješenju ovog problema.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com