Menu

Izetbegović se u Potočarima obratio Inzku: Neke stvari možete ukloniti rukom Istaknuto

bakir-potocri-696x456Bakir Izetbegović, predsjedavjući Predsjedništva BiH, na komemoraciji povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici pozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka, ali i međunarodnu zajednicu, da reaguju na sve češće negiranje genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

"I 23 godine poslije pitamo se kakva je to količina mržnje i zla bila potrebna da se na pravdi Boga ubiju dječak, starac, trudnica, da se samo u nekoliko julskih dana ubije i u masovne grobnice zatrpa više od 8.000 dječaka, muškaraca, staraca, žena, djece. Da se strašni zločin potom prikrije premještanjem iz grobnice u grobnicu, s jedne na drugu lokaciju, planski i organizovano, jednako kako su vršene i egzekucije", kazao je Izetbegović.

 

Dodao je da je normalnom ljudskom biću teško pojmiti da se takav zločin takvih razmjera mogao desiti u Evropi na kraju 20. stoljeća, te da se i dalje pokušavaju otkriti razlozi za izvršenje genocida.

 

"Te dubine zla jedino zlikovci mogu razumijeti", naglasio je Izetbegović.

 

O razmjerama zla, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, govori neupitna statistika da je u tim danima pakla svake minute ubijen po jedan srebrenički muškarac. Naglasio je i da Ujedinjene nacije, koje su Srebrenicu prozvale svojom zaštićenom zonom, nisu spriječile masovne pokolje.

 

"Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid. Savjest civiliziranog svijeta na kraju se, ipak, probudila. Međunarodni sudovi suočeni sa užasima brutalnih ubistava, masovnim grobnicama, ali i izopačenošću ideologije koja je to naredila, donijeli su presude i ovaj zločin nazvali jedinim mogućim imenom – genocid. Za sve ove godine savjest zločinaca se još uvijek nije probudila. I 23 godine nakon genocida tragamo za još oko hiljadu tijela genocida. Oni koji znaju lokacije masovnih grobnica, šute. Olakšajte i sebi i nama. Probudite bar nešto ljudsko u sebi i omogućite smiraj dušama žrtava i njihovim porodicama, recite gdje se nalaze posmrtni ostaci", rekao je Izetbegović.

 

Prema njegovim riječima, ideologija koja je dovela do genocida u Srebrenici i dalje je prisutna, a njeni sljedbenici su sve glasniji i aktivniji, te odbijaju priznati genocid i suočiti se sa istinom. Osuđene ratne zločince proglašavaju herojima, po njima nazivaju studentske domove, dodjeljuju im nagrade i priznanja, rekao je Izetbegović.

"Govor gospodina Valentina Inzka i moj su vrlo slični, govorimo o istim temama i na isti način ih vidimo, samo što ja neke stvari ne mogu da uklonim rukom, a gospodin Inzko i međunarodna zajednica mogu da ih uklone rukom. Bošnjaci su izdani od međunarodne zajednice kada im je nametnut embargo na oružje. Dobro su znali da mi jedini ne možemo bez oružja, da svi ostali imaju dovoljno. Izdani su kada je poklana zaštićena UN zona, ovdje u Srebrenici. Dakle, te stvari se više ne mogu popraviti, ali poruka da je Radovan Karadžić junak i da zaslužuje odlikovanje, strašna je poruka, koja ne može ostati. Mi s tim ne možemo da živimo i to se da popraviti jednom vašom odlukom i ljudi koji stoje uz vas. Pozivam vas pred ovim ljudima, pred žrtvama Srebrenice, da makar to uradite. Negiranjem genocida, odbijanem da priznaju zločin, oni čine dodatni zločin nad žrtvama i njihovim porodicama. Vrijeđaju sve nas, guraju prst u oko civiliziranom svijetu, ali u suštini najviše štete čine vlastitom narodu", poručio je Izetbegović.

 

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima "zaštićene zone UN-a".

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com