Menu

Marin Brkić, predsjednik Udruge nestalih Brčko kod princa Čarlsa u Londonu Istaknuto

marin2Marin Brkić, predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta BiH sastao se sa princom Čarlsom u Londonu gdje je razgovarao na temu nestala lica iz bivše države Jugoslavije kao i svijeta. Inače, Brkić je i prošle godine boravio u Londonu kod Čarlsa princa.

 

 

London je bio domaćin samita EU, zapadni Balkan na kojojem se razgovaralo o temama unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbjednosti i politička saradnja, pitanje nestalih osoba poslije sukoba devedesetih godina.

 

Učesnici samita bili su premijeri Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Kosova - EU Austrija, Italija, Slovenija Hrvatska, Francuska generacije regionalna saradnja i pomirenje, Njemačka, Slovenija.

 

Također, cilj samita je stabilniji i sigurniji Balkan, jačanje pravne države, stvaranje pozitivne perspektive za mlade.

 

Britanija će investirati više od 20 miliona funti za poboljšanje vladavine prava, pružanju pomoći vlastima u suzbijanju izazova (droga i trgovina ljudima).

 

Takođe se najavljuje pomoć za podsticanje novih investicija u saobraćaju i infrastrukturalnoj energetici kao i digitalnih projekata za poboljšanje povezanosti u regionu.

 

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja predstavlja EU rekla je da region ide čvrsto naprijed i da je EU posvećena zajedničkoj budućnosti.

 

Na samitu je učestvovala i kancelarka Angela Merkler, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, evropski komesar za proširenje johanes Han, predenik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

 

Prvi put na samitu je učestvovala i Grčka (premijer Aleksis Ciprasu), Evropski komesar za bezbjednost Džulijan King.

 

Uz obećanih od strane EU 150 miliona eura za 2019-20 cilj je da se poveća iznos za socio-ekonomski razvoj i regionalnu integraciju.

 

Johanes Han je pozvao mlade da budu aktivniji i da zajedno rade mladi sa političarima na pitanjima koja su mladima važna, a EU podržava i uključivanje mladih iz regiona u EU projekte.

 

Velika Britanija će uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla izgradnju digitalnih vjestina i povećanja mogućnosti zapošljavanja mladih na Zapadnom Balkanu kao i dodatnih milion funti za rjesavanje pitanja nasleđa iz prošlosti, uključujući identifikaciju žrtava ratova tokom 1990 –ih. Rad na pronalasku 12.000 žrtava koje se i dalje vode kao nestale u sukobima od 1990.

 

Za sve učesnike samita Princ od Velsa je upriličio prijem sem zvaničnika, pojedinačno je Princ pričao sa predstavnicima porodica nestalih iz regiona (mart 2017 prvi susret sa Princom od Velsa u Londonu tema nestali i ubrzanje procesa gde su predstavnici zatražili pomoć Princa da okupi sve na jednom mjestu i da svojim autoriteom natjera sve zvaničnike da se obavežu da će učestvovati u rešavanju pitanja nestalih, kako bi nastavili u budućnosti zajednički život u regionu).

 

Prisutni predstavnici porodica nestalih bili su Olgica Božanić, Mirjana Miodrag Božin, Marin Brkić,Slavica Marinović, Ljiljana Alvir, Seida Karabašić, Semina Alekić, Haki Kasumi, Bajram Čekini. Obavljen je sastanak Kate Knight Sands special Representative Legacy Western Balkans Summit sa predstavnicima porodica nestalih Olgica, Mirjana,Marin,Slavica, Semina Haki i Bajram.

 

Kate je upoznala prisutne da će Velika Britanija dati jedan miloion funti za pitanje nestalih preko ICMP i UNDP dvije međunarodne organizacije koje se već dugi niz godina bave nestalim u regionu, i da će se određena sredstva usmjeriti na mlade iz regiona

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com