Menu

Brčko: I pored dobrog uroda šljivari nezadovoljni Istaknuto

sljive-slika-678x381Obilne padavine i pojačana vlažnost proteklih mjeseci imali su veliki uticaj na koštićavo voće. Povećane su količine tečnosti u granama i samim plodovima i to dovodi do truleži. Šljiva je dobro rodila i na području Brčkog ali su voćari u problemu. Prinos istina jeste dobar ali kako kažu poljoprivrednici koji su u šljivicima morali da podupiru rodne grane, da se ne izlome pod teretom voća, cijena je daleko od dobre.

 

 

"Problem voćara je taj da mi nismo uspjeli plasirati ni 50% voća koje smo do sada ubrali", kazao je Bahrija Ribić, poljoprivredni proizvođač iz Šatorovića.

 

Rod šljiva nikad nije bio bolji ali je zato kvalitet slab.

 

"Pokušavali smo da sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu , šumarstvo i vodoprivredu iznađemo rješenje za poljoprivredne proizvođače kako bi obeštetili voćarima makar jedan dio proizvodnje", istakao je Ribić.

 

Suha materija šljive ove godine je od 10 do 12% i sa takvom materijom šljiva ne može ići na konzumno tržište a samim tim ne može postići cijenu koja opravdava proizvodnju.

 

"Naš zadatak jeste taj da vodimo politiku poljoprivredne proizvodnje, da proizvodnja daje rezultate za sve građane, poljoprivredne proizvođače i farmere.Na današnjem sastanku smo razgovarali o jačoj zajedničkoj saradnji. Pokušaćemo da dođemo do rezultata, da šljivu izvezemo na rusko tržište s obzirom da Bosna i Hercegovina ima zaključen protokol o izvozu voća i povrća u Rusku Federaciju", kazao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivrdu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

Brčanski voćari imaju ponudu „Bosnaploda" za otkup šljive po cijeni od 0,18 do 0,20 feninga međutim, kako ističu voćari, ekonomska opravdanost je nula.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com