Menu

Novcem od akciza na duhan mogli smo izgraditi 128 bolnica ili nabaviti 1.285 MR uređaja Istaknuto

cig7Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kreirao je tabelu u kojoj je prikazana količina prikupljenog novca po osnovu akciza na duhan i duhanske proizvode od 2009. godine do danas.

 


Prema njegovom proračunu, od 2009. godine, Bosna i Hercegovina je prikupila više od 6,4 milijarde konvertibilnih maraka samo po ovom osnovu.

 

"Sigurno se pitate gdje su završila ova sredstva. Novac je završio u budžetima države, entiteta, kantona i općina", navodi Hadžić naglašavajući da od spomenutog novca u zdravstvo, dijagnostiku, liječenje teških bolesti, zaštitu okoline i poboljšanje standarda nije uložena niti jedna konvertibilna marka.

 

Hadžićevom računicom, za 6,4 milijarde konvertibilnih maraka vlasti su mogle napraviti čuda, a izdvojio je samo neka od njih.

 

"Šta smo mogli uraditi sa ovim novcima? Izgraditi 4 nova bloka 7 Termoelektrane u Tuzli iz vlastitih sredstava. Nabaviti 1.285 potpuno novih uređaja za magnetnu rezonancu (ukoliko jedan košta 500.000 KM). Izgraditi 128 potpuno novih bolnica u BiH (ukoliko jedna košta 50 miliona KM). Izgraditi 428 miliona KM autocesti (ukoliko 1 km košta 15 miliona KM)", kaže Hadžić.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com