Menu

Brčko: Riješen problem većine iz sva tri naroda, Tomislav Stjepanović ulazi u vlast Istaknuto

tomislav hdz 1990Dogovor oko rješavanja problema većine iz sva tri naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH je konačno postignut. Ovim dogovorom predstavnici hrvatskog naroda će nakon više mjeseci imati određen broj zastupnika u većini i ravnopravno učestvovati u radu skupštine.

 

 

Nakon ovog poteza Tomislav Stjepanović, nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH koji je napustio HDZ Brčko distrikta BiH i prešao u HDZ 1990 Brčko, ući će u vlast.

 

Također, dogovoreno je da HDZ-u 1990 pripadne Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja kao i savjetnička pozicija.

 

Podsjećamo, nakon odlaska Stjepanovića iz HDZ-a skupštinska većina nije mogla adekvatno funkcionisati zbog nedostatka afirmativnih glasova hrvatskih zastupnika. Definisano je da niko ne može zastupati jedan narod manje od tri zastupnika.

 

U dosadašnjem djelovanju Stjepanović je više puta govorio da se radi o poništavanju svih demokratskih načela većinskog učešća i koalicijskog sporazuma koji kaže da mora biti većinska zastupljenost svih naroda.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com