Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Pravo glasa na lokalnim izborima 2016. godine u Distriktu ima 86.087. građana Istaknuto

Izbori ilustracija cropPravo glasa na predstojećim lokalnim izborima, u Distriktu, prema podacima CIK BIH od februara ove godine, ima 86.087. građana, a to će pravo moći iskoristi prve nedelje u oktobru mjesecu.

 

Piše: Admir Kadrić

 

CIK još uvijek nije raspisao izbore, no to treba učiniti najmanje 150 dana prije njihovog održavanja, odnosno početkom juna. Politički subjekti, što uključuje političke stranke i nezavisne kandidate, potvrde o učešću na izborima moraju dostaviti 135. dana prije održavanja, a koalicije i liste nezavisnih kandidata prijave moraju dostaviti 110. dana prije održavanja izbora.

 

«Na oktobarskim izborima svi punoljetni stanovnici mogu glasati samo sa jednim od važećih dokumenata i nije neophodno posjedovanje entitetskog državljanstva. Inače, na lokalnim izborima 2012. bilo je prijavljeno 26. političkih subjekata u Distriktu, a za ove izbore očekujemo i veći broj», kazala je predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Štrkalj Mrkonjić.

 

(Radio Brcko)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com