Menu

Radnicima u RS po 30, a premijerki Cvijanović 425 KM veća plaća Istaknuto

cvijanovic-696x456Usvojenim setom zakona koji utiču na povećanje plata u bh. entitetu RS, premijerka Željka Cvijanović će, umjesto četiri hiljade, primati 4425 maraka, a ministrima je dohodak povećan za 315 KM. Istovremeno, radnici bi u septembru trebali da dobiju platu veću samo za oko 30 maraka, nakon što je neporezivi dio dohotka povećan sa 200 na 500 maraka.

 

 

Najveći broj radnika u bh. entitetu RS je sa najnižim platama u realnom sektoru. Iz privredne komore poručuju da se kroz odgovarajuće obrasce i podzakonske akte koje treba donijeti, mora naći odgovarajući model za primjenu propisa kako se ne bi išlo na štetu radnika.

 

„Zašto je to u privredi možda donekle komplikovanije nego u javnom sektoru, upravo zbog činjenice da se plata sastoji od tog varijabilnog dijela koji zavisi od radnog učinka radnika i onda se te dileme prilikom obračuna pojavljuju", kaže Dragica Ristić, direktorica Privredne komore.

 

U resornom ministarstvu objašnjavaju da će se raditi aneksi ugovora sa radnicima.

 

„Novi obračun je posljedica novog načina ugovaranja, dakle, vrlo je važno da poslodavci i radnici ugovore tu platu koja u sebi sadrži porez, kako bi se onda od te plate odbio porez uvažavajući lični prihod od 500 KM i posljedica je isplata koja je uvećana za oko 30 maraka", kaže pomoćnica ministra finansija u Vladi.

 

Najveći problem predstavlja kontrola povećanja prihoda u privatnom sektoru.

 

„Kontrola će se vršiti na više načina, između ostalog i kod podnošenja poreske prijave, prema tome tu će stvari biti vrlo jasne i vrlo vidljive. Svi radnici koji uoče bilo kakav nedostatak ili budu izuzeti iz ovog, imaju sagovornika u Vladi i u Inspektortu", kaže premijerka Željka Cvijanović.

 

Većina radnika u bh. entitetu RS se bori za minimalac, a već je poznato da su najviše plate u javnom sektoru.

 

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com