Menu

Broj migranata u USK-a se povećava, u Bihaću zakazan protest Istaknuto

bihac-migranti-696x456U proteklih desetak dana, prema podacima kantonalnog MUP-a, u Unsko-sanski kanton registrovan je dolazak 1.241 migranta, tako da u kantonu trenutno borave 5.502 migranta, a zbog migrantske krize grupa građana u Bihaću je za ponedjeljak, 13. avgust, zakazala proteste koje je podržao i gradonačelnik Šuhret Fazlić.

 

 

U Bihaću ih je 4.163, dok je u Velikoj Kladuši registrovan boravak 1.178, a u hotelu "Sedra" ih boravi 140.

 

Ostatak migranata i izbjeglica nalazi se u privatnom smještaju.

 

Prema ovim podacima, kako kažu u MUP-u, broj migranata u Bihaću povećan je za 901, u Velikoj Kladuši za 179, prenosi "Dnevni avaz".

 

Iako trend svakodnevnog dolaska novih migranata u Bihać i Veliku Kladušu stalno raste, u kantonalnom MUP-u kažu da je bezbjednosna situacija stabilna.

 

Međutim, i iz Bihaća i Velike Kladuše i dalje apeluju na institucije na nivou BiH za pomoć u rješavanju migrantske krize, a posebno da se aktivnije uključe i pronađu rješenje za smještaj.

 

U vezi sa zakazanim protestima pod nazivom "Zašto baš Bihać?" za ponedjeljak u 12.00 sati, gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže da se cjelokupna migrantska kriza lomi preko leđa Bihaća, a gradske vlasti nemaju nikakve zakonske alate da djeluju.

 

"Nemamo svoju policiju, ne možemo nikome ništa narediti, nemamo kancelariju za strance, čak ni inspekciju za kontrolu boravka. Svim upravljaju drugi, a ništa ne preduzimaju. Mjesecima zovemo, upozoravamo, kukamo, molimo, sastančimo, šaljemo dopise, vršimo medijske pritiske i ništa. Takav odnos nadležnih institucija i nerazumijevanje guraju nas u očaj", naveo je Fazlić.

 

On naglašava da je logično da se u situacijama kada država zakaže, kada ne može ili ne želi riješiti neki problem, građani čija su prava i životi ugroženi okupe i demokratskim putem zahtijevaju da nadležne institucije rade svoj posao.

 

Fazlić napominje da građani Bihaća nisu ksenofobični, niti nehumani i da su to pokazali svih proteklih mjeseci brigom za migrante.

 

"Želimo najbolje ljudima koji su se našli u nevolji, ali i sebi. Ovako nije dobro ni njima ni nama. Ovo je ubijanje jednog od najljepših gradova u BiH i ne možemo to dopustiti", rekao je Fazlić i zahvalio građanima koji su inicirali održavanje protesta.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com