Menu

Senad Osmanović: Svi osnovci u Distriktu i ove godine dobit će besplatno udžbenike

Senad Osmanovic info 2016Nabavka udžbenika za novu školsku godine provedena je u skladu s procedurama, tako da će svi osnovci i ove godine od Vlade Brčko distritka dobiti besplatno udžbenike. Iz proračuna je za ove namjene izdvojeno 420. 000 maraka, dok je za srednjoškolace, djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, osigurano oko 60.000 maraka.

 

 

Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović potvrdio je da će osnovci do početka školske godine imati udžbenike, te da je Vlada kao i svake godine osigurala 30 posto novih udžbenika, kojim će se zanoviti postojeći knjižni fond.

 

Iako su se opskrbili udžbenicima, vlasnici knjižara nisu optimistični po pitanju njihove prodaje jer, kako kaže jedan od njih – Jovo Jeftić, problem stvaraju fotokopije, koje se mogu naći po nižim cijenama.

 

"I ove godine smo pipremili knjige, a znamo da ih učenici dobijaju besplatno u osnovnoj školi. najveći problem predstavljaju srednje škole, gdje se knjige fotokopiraju, a znamo gdje se sve kopiraju, od javnih institucija do fotokopirnica", izjavio je Jeftić, te napomenuo da je prosječna cijena udžbenika za osnovno obrazovanje najmanje sedam, a za srednje obrazovanje 15 maraka.

 

S druge strane, problem su i autori udžbenika, koji se u određenim razredima s novom školskom godinom mijenjaju. Osmanović je mišljenja da bi najbolje rješenje bila kada bi Distrikt osnovao svoju izdavačku kuća u skladu sa Zakon o izdavačkoj djelatnosti, a uz pomoć kojeg bi se našla i ekonomska opravdanost ovakvog prijedloga.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com