Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Danas počinje 24. Sarajevo Film Festival: Kada čarolija postane stvarnost Istaknuto

Sarajevo-Film-FestivalSvečanim prijemom i ceremonijom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo gdje je smješten Festivalski trg danas će biti otvoren 24. Sarajevo Film Festival u sklopu kojeg će narednih osam dana biti prikazano 266 filmova iz 52 zemlje svijeta.

 


Uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja SFF-a ove godine pripala je bh. glumcu Albanu Ukaju. Festival će otvoriti film "Hladni rat" oskarovca Pawela Pwlikowskog koji je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu gdje je ove godine dobio nagradu za najbolju režiju.

 

Sarajevo Film Festival je iz godine u godinu sve posjećeniji i zanimljiviji ljubiteljima sedme umjetnosti iz cijelog svijeta. Crvenim tepihom će i ove godine prošetati brojne bh., regionalne i svjetske zvijezde koje su već stigle u glavni grad BiH. Osim Pawlikowskog u Sarajevo stiže i dvostruki oskarovac Asghar Farhadi koji predsjedava žirijem Takmičarskog programa i turski reditelj Nuri Bilge Ceylan.

 

O važnosti SFF-a

 

Mirsad Purivatra, prvi čovjek Sarajevo Film Festivala, je u ranijem razgovoru za Klix.ba rekao kako bi svaki direktor mogao samo poželjeti tri filmska velikana (Farhadi, Pawlikowski i Ceylan) u isto vrijeme na istom mjestu.

 

Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić naglasio je da je SFF sigurno jedan od najvažnijih filmskih događaja u Evropi.

 

"Imamo neprocjenjivu korist za naš grad i kulturu jer je takav kvalitetan sadržaj praznik za struku i publiku, mnogobrojne goste i posjetioce koji ciljano dolaze na SFF. Volio bih da festival prati i bh. kinematografija s produkcijom, etabliranim i novim autorima, ali nažalost to je tužna priča i svojevrstan paradoks da imamo jedan od najboljih festivala u Evropi u zemlji zanemarene i nerazvijene kinematografije. No, pogledat ću sve što budem u prilici vidjeti, od regionalnog programa do onih ostvarenja koja već imaju niz svjetskih festivalskih priznanja", rekao je Mustafić.

 

Bh. glumac Ermin Bravo rekao je kako je veoma vezan za SFF kao gledalac, glumac, domaćin te kao član žirija Takmičarskog programa - kratki film.

 

"Festival je ozbiljan brend u promociji zemlje, važan turistički i ekonomski faktor, a za nas umjetnike prilika da pratimo savremene filmske tokove i upoznamo relevantne ljude za eventualne buduće saradnje", rekao je Bravo.

 

Hrvatski reditelj Antonio Nuić koji će publici 24. SFF-a predstaviti svoj film "Mali" rekao nam je da je Sarajevo Film Festival izvanredna polazišna tačka za život filma.

 

"To je festival sa značajnim međunarodnim utjecajem, festival koji uspijeva filmove ovih prostora odaslati u svijet. Nakon Sarajeva filmovi obično imaju bogat festivalski život, a putovanje filma po festivalima je najčešće jedini oblik međunarodne distribucije koji filmovi s ovih prostora dožive. Zbog toga je SFF izrazito važan festival za filmove s ovih prostora i ja se iskreno nadam da će SFF u budućnosti nastaviti i intenzivirati tu svoju ulogu, ulogu mjesta na kojem svijet gleda naše filmove", rekao je Nuić.

 

Bogat i raznovrstan program

 

Na 24. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazan rekordan broj filmova, a već sada možemo govoriti o rasprodanim projekcijama. Osim toga, očekuje se dolazak rekordnog broja gostiju. Prema podacima s online stranica za rezervaciju smještaja smještajni kapaciteti u Sarajevu gotovo su popunjeni.

 

Publika će projekcije filmova 24. SFF-a moći gledati u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Metalac, KSC Skenderija, u kinima Meeting point i Multiplex Cinema City, ljetnom kinu Novi Grad, MMC kinu Ilidža te Art kinu Kriterion. Pozorište mladih Sarajevo i ove godine je centar Dječijeg programa i programa TeenArena.

 

Kupovinu ulaznica možete izvršiti online putem web stranice Sarajevo Film Festivala te dolaskom u glavni Box Office u Bosanskom kulturnom centru koji je otvoren od 9 do 22 sata.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com