Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za napad na policijskog službenika Istaknuto

polic11 2Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema A.S. (28) zbog sumnje da je nedavnim napadom na službenika lokalne policije počinio krivično djelo napad na službeno lice u obavljanju poslova sigurnosti. Pritvor prema A.S., koga Tužilaštvo još sumnjiči da je upućivanjem prijetnji ubistvom oštećenom i njegovom kolegi izvršio i krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, određen je zbog opasnosti da bi mogao učiniti krivično djelo kojim prijeti.

 

 

Tužilaštvo Distrikta neodložno je otvorilo istragu zbog sumnje da je A.S. pri nedavnoj neophodnoj intervenciji Policije Distrikta zbog narušavanja javnog reda i mira, te sigurnosti saobraćaja, u alkoholiziranom stanju, fizički napao službenika ove agencije S.K., te uz to njemu i njegovom kolegi N.M. prijetio ubistvima. Sumnja se da je A.S., nakon upućivanja psovki policijskim službenicima, pružajući aktivan otpor lišavanju slobode, nanio tjelesne povrede službeniku S.K., a pošto je savladan prijetio im da će ih ubiti po izlasku na slobodu. Osumnjičeni je prethodno prijavljen od građana da zaustavljanjem vozila na magistralnom putu u Grbavici, zapadno od Brčkog, i nalijetanjem na vozila narušava javni red i sigurnost saobraćaja.

 

Pošto je lišen slobode i doveden pred tužioca A.S. je ubrzo i ispitan gdje je ocijenjeno da postoji opasnost da bi mogao učiniti krivično djelo kojim prijeti, ukoliko bude pušten na slobodu, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. S tim u vezi Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da se osumnjičenom izrekne mjera pritvora u trajanju od jednog mjeseca. Prihvatanjem ovog prijedloga Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je A.S. počinio krivična djela za koja ga Tužilaštvo sumnjiči, te posebni razlozi za određivanje pritvora prema njemu, kako su i obrazloženi u samom tužilačkom prijedlogu. Rješenje o određivanju pritvora odmah je izvršeno, a ubrzo u cjelosti i potvrđeno od strane Apelacionog suda Distrikta.

 

Po određivanju pritvora osumnjičenom Tužilaštvo u saradnji s lokalnom policijom nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza radi donošenja konačne tužilačke odluke u ovom slučaju.

 

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

GLAVNI TUŽILAC

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com