Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

20.godina od smrti Predsjednika SDP Brčko Prim.dr.Hazima Muftića Istaknuto

HAZIM4"S posebnim poštovanjem i ljubavlju čuvamo te od zaborava. Postojiš i traješ kroz najljepše uspomene i Tvoja djela koja nas podsjećaju na sve što smo izgubili Tvojim odlaskom.

Danas 19.04.2016.godine navršava se 20 godina od smrti predsjednika Ratnog predsjedništva SDP Brčko Prim.Dr. Hazima Muftića.

 

Prim. Dr. Hazim Muftić je rođen 11.06.1937.godine u Gradačcu. Večinu svog radnog vijeka proveo je u Brčkom gdje je radio u Opštoj Bolnici na odjelu ginekologije, do izbijanja rata.

Prvih nekoliko dana rata , pošto je pomagao osobama koje su dolazile da se kriju u bolnicu, kažnjen je odvođenjem u logor Luka gdje je bio tučen i maltretiran. Po tvrdnjama nekih logoraša Dr.Muftića su izvodili i na streljanje , a takođe su mu prijetili da će mu odsjeći prste zato što je pregledao “Srpkinje”.

 

Cilj je bio da ga psihički slome. U znak podrške jedna grupa žena srpske nacionalnosti , došla je pred logor Luka da protestuje što je Dr. Muftić zatvoren.

 

Poslije sedam dana zatvora u logoru Luka prebačen je u prostorije SUP – a , a odatle su ga ponekad odvodili u Bolnicu da pomaže bolesnicima. Nakon dva mjeseca boravka u brčanskim kazamatima prebačen je uz pomoć Crvenog krsta u Beograd. Pet mjeseci se oporavljao od povreda i tortura. Iz Beograda se preko Splita prebacuje u Tuzlu a odmah nakon nekoliko dana odlazi na slobodnu brčansku teritoriju u Bolnicu koja se je nalazila na u selu Maoča.U martu 1993.godine počinje raditi kao jedini ginekolog na slobodnoj brčanskoj teritoriji.

 

Uprkos svemu što je preživio, zadržao je ljudsku širinu bez mržnje prema bilo kome , pa je u političkom opredeljenju ostao izvan nacionalizama.

 

Čvrsto i ponosno je ostao pri svojim ljudskim, profesionalnim pa i poltičkim principima do smrti i ništa ga nije moglo pokolebati i promjeniti.

 

Funkciju Predsjednika Ratnog predsjedništva obavljao je u periodu od 10.07.1994 – 19.04.1996. godine kada nas je zauvijek napustio".

 

(http://sdp-brcko.org)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com