Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Porezna uprava FBiH: Ne možemo nikoga poštedjeti, neplatišama blokiramo račune Istaknuto

gras patria3Iz Porezne uprave FBiH su poručili da su svjesni mogućih negativnih posljedica na poslovanje subjekata čiji će računi  biti blokirani, ali zadatak Porezne uprave je da tačno utvrđuje i naplaćuje porezne obaveze i da se strogo pridržava zakona Federacije BiH.

- Uprava nema pravo niti mogućnost da selektivno primjenjuje važeće propise, da se prema poreznim obveznicima nejednako postupa niti da poreznim obveznicima toleriše neplaćanje poreznih obaveza – rekli su za Patriju iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava FBiH sutra će blokirati račune JP Željeznice Federacije BiH, KJKP Gras, Hidrogradnji, Zraku, Pretisu, Farmaceutskom fakultetu, Studentskom centru Sarajevo, KJKP Park...Ove javne kompanije, kao i nekoliko drugih, duguju više od 415 miliona KM po osnovu javnih prihoda i poreza. Sam Gras dužan je oko 116 miliona KM.

- Blokada računa znači donošenje rješenja o obustavi transakcija preko računa poreznog obveznika otvorenog u ovlaštenoj organizaciji platnog prometa, kojim se ograničava pravo poreznog obveznika da raspolaže sredstvima, koja se nalaze ili ulaze na njegov račun, osim transakcija usmjerenih na plaćanje porezne obaveze – objasnili su iz Porezne uprave.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je danas da je uputio pismo Vladi FBiH i Poreznoj upravi u kojem traži da Porezna uprava ne blokira račune Grasu, jer će Sarajevo ostati bez javnog prevoza, ali da nije mogao učiniti ništa više od toga.

- Sada je sve na Vladi FBiH i Poreznoj upravi – rekao je Konaković.

Iz Porezne uprave tvrde da ne mogu nekim kompanijama blokirati račune a nekima oprostiti dugovanja.

- Ne možemo tražiti od poreznih obveznika da poštuju zakone i izvršavaju svoje porezne obaveze, a da istovremeno sami ne primjenjujemo važeće zakone - kategorični su iz Porezne uprave. Dalje podsjećaju da je Krivičnim zakonom FBiH propisano da je izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za blagovremeno plaćanje poreznih obaveza krivično djelo, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com