Menu

Brčko distrikt BiH učestvovao na konferenciji u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH" Istaknuto

ko 4Međunarodna organizacija za migracije u BiH u Sarajevu organizovala je konferenciju u okviru društvenog projekta usmjerenog na prevenciju nasilnog ekstremizma u BiH – „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH", finansijski podržanog od Misije USAID-a u BiH, Vlade Velike Britanije i Ambasade Republike Italije u BiH.

 


Projekat se realizira u 15 lokalnih zajednica u BiH, a između ostalog i na području Brčko distrikt BiH.


Distrikt su predstavili lokalni koordinatori iz MZ Gornji Rahić i Maoče Salih Ibrahimbegović, Adnan Jahić, Edina Kadrić i Adaleta Dedic, kao i predstavnici grupe roditelja Mensura Kadrić, predstavnik privrednika Asmir Zejneli i predstavnik mladih Selma Ikanović.


Ovom događaju prisustvovao je i bivši koordinator na projektu Mustafa Dedić kao i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić.


Kroz sve faze projekta tokom tri godine prošlo je preko 150 omladinaca iz navedenih mjesnih zajednica sa područja Distrikta.


Direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy n akonferenciji je rekao da svaka lokalna zajednica ima svoje izazove i da se oni razlikuju dodajući da se mora osloniti na nastavnike, učitelje, roditelje kako bi se nosili sa problemom ekstremizma.


Predstavnica Ambasade Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman u svom obraćanju rekla je da ekstremizam često vodi do izolacije.


„Bitno je da imamo uredne i propise i policiju koja će da radi, ali, takođe, moramo da jačamo i otpornost zajednice na takve pojave. Veoma je bitna uloga, ne samo u rukama vlade već i porodica, ali i svakog pojedinca", rekla je Wiseman dodajući da će sredstva u vrijednosti od 1,6 miliona maraka pomoći lokalnim zajednicama da se izbore protiv nasilnog ekstremizma.


Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi je naveo da je ovaj program izuzetno uspješan i na kraju on nudi priliku mladima da doprinesu razvoju društva, a ne da budu protiv njega.


Ispred Ministarstva sigurnosti BiH obratio se i Samir Rizvo, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije.


Regionalni predstavnik IOM-a za BiH Peter Van der Auweraert je napomenuo da je međunarodna zajednica dala veliku podršku BiH od završetka rata do sada dodajući da imaju i one zajednice koje nisu ostale u centru pažnje i koje su ostale marginalizirane i nisu dobile podršku da se same razvijaju gdje se u nekim od tih sredina pojavio i, kako je rekao, element radikalizacije.

 

„Međutim, kada kažem radikalizacija, ne mislim samo na islamističku radikalizaciju već jednostavno govorim i o jačanju desničarskih snaga", rekao je Auweraert.


On je rekao da su i do sada ulagana velika finansijska sredstva, međutim, kroz sve ove projekte se uvijek nalazila ista grupa te djece koja sa bila korisnici i uživali te pogodnosti.


„Ono što je ovaj projekat imao za cilj je da se usmjeri upravo na ovu djecu koja nisu imala priliku da uživaju blagodeti ovih projekata, a borili su se teško kroz život, a što je možda najljepši aspekt svega ovoga je što sam imao priliku da vidim kako ova djeca koja su se osjećala bespomoćnim, kako su mislila da ne mogu ništa promijeniti, odjednom bude tu svoju svijest i postaju toliko ključni. Oni su veoma bitni za transformaciju društva, na kraju su oni ti koji mogu da utiču i na svijest političara i da promijene ovo društvo – istaknuo je Auweraert.

 

ko 1ko 2ko 3ko 4ko 5

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com