Menu

baner for web jpg

U Brčkom obilježena godišnjica formiranja Drugog Korpusa Armije RBiH Istaknuto

drugi-korpus-armije-rbihU povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Brčkog položili su cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

 

 

Usvojenim Programom aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice formiranja Drugog Korpusa predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona danas su u isto vrijeme širom Bosne i Hercegovine na mezarjima i Spomen obilježjima šehidima i poginulim borcima položili cvijeće i odali počast.

 

"Svi znamo da je Drugi Korpus bio najznačajniji u državi za odbranu od agresije i da je dao najviše žrtava" rekao je Enes Gegić, ministar za boračka pitanja Vlade TK.

 

bc iii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio jedan od sedam najviših operativna jedinica u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Osnovan je 29. septembra 1992. godine. Sjedište korpusa bilo je u Tuzli a zona odgovornosti protezala se na 28 opština sjeveroistočne i i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

 

"Koordinacija je odlučna u tome da će kulturu sjećanja i suočavanja sa prošlošću kod naših građana podići na viši nivo. To je moguće obilježavanjem bitnih datuma, podsjećanjem na blisku istoriju i iznošenjem istine. Herojska vremena su za nas vrlo bitna a istina o njima treba da izađe na vidjelo. O prošlosti ne treba ćutati jer je ona zaista bila herojska i svijetla" zaključio je Avdija Banda, predsjednik Koordinacije boračkih Udruženja Brčko distrikta BiH.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com