Menu

U Evropu stigle majmunske boginje, Srbija pojačala nadzor na granici Istaknuto

majmunske-boginje-696x456U Srbiji je pojačan nadzor na graničnim prijelazima zbog pojave prvih slučajeva takozvanih majmunskih boginja u Evropi, piše Blic.

 

 

Pojačani nadzor naredilo je srpsko ministarstvo zdravlja, a formirana je i posebna radna grupa za praćenje i kontrolu ovog virusnog oboljenja.

 

Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u Velikoj Britaniji – riječ je o zaraženim putnicima koji su stigli iz Nigerije. Cjepivo protiv majmunskih boginja zasad još ne postoji.

 

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom s kožnim lezijama zaražene osobe ili respiratornim kapljicama tokom dužeg kontakta sa zaraženom osobom lice u lice.

 

Simptomi kod čovjeka su povećanje limfnih čvorova i opća malaksalost, a dva do tri dana kasnije dolazi do promjena na koži u obliku izdignutih mjehurića ispunjenih tekućinom kojih može biti i na hiljade. Tok bolesti traje od dvije do četiri sedmice.

 

Virus majmunskih boginja pripada grupi ortomiksovirusa, kao i virus velikih boginja. Majmunske boginje endemične su kod glodavaca i majmuna u prašumama Afrike, pogotovo u zapadnoj i centralnoj Africi. Bolest se kod ljudi u Africi pojavljuje mjestimično, a ponekad i u epidemijama.

 

Klinički, majmunske boginje nalikuju velikim boginjama, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com