Menu

Eurostat: BiH ubjedljivo najgora za život Istaknuto

siromastvo 283464S1Bosna i Hercegovina ima najnižu prosječnu platu od svih država Evropske unije, a u regionu jedino Srbija ima neznatno nižu platu, ali i dosta niže cijene, pokazali su podaci koje je objavio Eurostat.

 

 

– U prvom kvartalu ove godine prosječna isplaćena plata u BiH iznosila je 440 evra, u Crnoj Gori 512, u Hrvatskoj 832, u Sloveniji 1.077, Mađarskoj 703, Rumuniji 535, Bugarskoj 457 evra – pokazuju podaci Eurostata.

 

Potrošačka korpa

 

No, to nije smetnja da aktuelna vlast već godinama uvjerava građane kako je živjeti u BiH sve bolje i lagodnije. Tako se, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, hvale da su porasle plate, da se ekonomska situacija poboljšala, ali je istina da su za pet godina prosječni troškovi života jedne četveročlane porodice skočili za skoro 84 marke, dok je prosječna plataa u istom periodu porasla za svega 41 marku.

 

Sudeći prema izvještaju Saveza sindikata Republike Srpske, potrošačka korpa u avgustu 2013. iznosila je 1.785, a u avgustu ove godine 1.869 KM, dok je u istom periodu prosječna neto plata porasla sa 811 na 852 KM, piše Avaz.

 

Prema podacima Eurostata, građani Bosne i Hercegovine pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici Evropske unije, čija je prosječna plaća viša i do pet puta od one u BiH. Cijena električnih uređaja u BiH veća je za skoro šest odsto od prosjeka EU. Cijena hrane u BiH je ista ili čak viša nego u nekim zemljama u EU. Situacija je ista i s odjećom. I nju plaćamo po skoro istim cijenama kao i u EU, a cijene su nam čak i više od onih u Bugarskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, u kojoj je, poređenja radi, prosječna plataa u ovoj godini 1.990 evra ili četiri i po puta veća nego u BiH.


Ekonomista Damir Miljević kazao je za Avaz da se sa plataom od 440 evra u BiH, nažalost, ne može preživjeti uz potrošačku korpu od 1.000 evra.

 

– To građani BiH najbolje znaju i zato novac pronalaze na razne načine, bilo da imaju neke rezerve ili da im šalje rodbina iz inostranstva, bilo da se zadužuju kod banaka. Ne treba zaboraviti da dobar dio stanovništva dnevno preživljavanje zasniva na uzimanju kredita – istakao je Miljević.

 

Teška situacija

 

Dodao je da je situacija vrlo teška, posebno zato što političari u BiH godinama uvjeravaju građane da im je sve bolje i bolje, dok je u stvarnosti sve gore i gore.

 

– Očito je da postoji ogromna razlika između onoga kako žive građani BiH i kako živi vladajuća elita. Treba naglasiti da, iako je u Srbiji niža plataa, treba uzeti u obzir da građani u toj državi imaju znatno niže troškove života. Kad to uzmemo u obzir, Bosna i Hercegovina je definitivno najgora – naglasio je Miljević.

 

Prema njegovim riječima, BiH je nedovršena država, ali ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu.

 

– Ovdje vidimo da nema nikakvih suvislih ekonomskih politika, naročito kad je u pitanju kontrola cijena. Kod nas je tržište opterećeno monopolima i posljednjih godina imamo oštar pomak društvenog bogatstva, koje se sve više odljeva u pravcu bogatih, što dovodi i do divljanja cijena. Dopustili smo divlju tržišnu ekonomiju, u kojoj svako radi šta hoće, a posljedica je da nam više od 50 odsto stanovništa živi na granici ili ispod granice siromaštva – zaključio je Miljević.

 

Najviše novca za hranu

 

Najviše novca u avgustu porodice u BiH trošile su za prehranu – 691 marka, stanovanje i komunalne usluge koštale su 568 maraka, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 maraka, navodi Savez sindikata.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com