Menu

Bivši brčanski omladinski funkcioneri Saveza socijalističke omladine iz prošlog vijeka i ove godine na okupu Istaknuto

om f1Omladinski funkcioneri u Brčkom sa kraja sedamdesetih i početak osamdesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji, bivša grupa funkcionera OO Saveza socijalističke omladine Brčko već tri decenije sastaju se najmanje jednom godišnje u Brčkom.

 

 

Prethodnih godina ovom druženju prisustvovalo je više ljudi, ali, nažalost, neki su umrli, neki su odselili iz Brčkog, neki otišli u penziju ili neki još uvijek rade.


Ovog puta su bili prisutni Selimović Fahrudin, Risto Popović, Sarajlić Bajro, Tomić Milorad, Babić Josip, Osmić Zekerijah, Osmanović Osman i Lazarević Lazo.

 

Savez socijalističke omladine Jugoslavije je bio omladinski ogranak Saveza komunista Jugoslavije od 1974. do 1990. godine.

On je nastao ujedinjenjem Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ) u organizaciju jugoslavenske omladine - Narodna omladina Jugoslavije (NOJ) (USAOJ je još 1946. promijenio naziv u Narodna omladina, ali je s ujedinjenjem SKOJ-em izmijenjen) decembra 1948. godine. 1963. godine, ova organizacija je promijenila naziv u Savez omladine Jugoslavije, a 1974. godine u Savez socijalističke omladine Jugoslavije. Ova organizacija postojala je sve do 1990. godine, kada se raspala zajedno sa Savezom komunista Jugoslavije. U okviru SSOJ-a je djelovao i Savez pionira Jugoslavije.

 

om f1om f2

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com