Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Cigarete u BiH od 1. januara ponovo poskupljuju Istaknuto

pusenjeUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

 


Članovi UiO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove doluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična akciza na cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2019. godine.

 

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna takciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM, saopćeno je iz UIO UIO.

 

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM.

 

Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju da popišu zalihe na dan 1. januara 2019. godine, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru do 7. januara 2019. godine. Predviđeno je da poreski obveznici moraju kalukulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostaviti do 30. novembra ove godine.

 

Članovi UO UIO danas su jednoglasno usvojili zahtjev za dodjelu sredstava Upravi iz budžeta za iduću godinu.

 

Upravni odbor usvojio je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.decembra 2019. godine i uputio je u dalju proceduru Vijeću ministara BiH.

 

UIO primio je k znanju informaciju u vezi s problemima prilikom provođenja presude Suda BiH u korist Republike Srpske koja se odnosi na isplatu štete zbog raspodjele prihoda s jedinstvenog računa, ali nije bilo suglasnosti o rješenju koje je ponuđeno iz Uprave.

 

UO UIO nije na današnjoj sjednici postigao saglasnost o privremenim ni konačnim poravnanjima između entiteta za prethodne godine, kao ni odluku o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda za posljednji kvartal ove godine.

 

Na današnjoj sjednici UO je podržao informaciju UIO koja se odnosila na zaključke Vlade FBIH u vezi sa raspodjelom i utroškom prihoda od cestarina.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com