Menu

PRONI HUB: Roboti stigli u Brčko Istaknuto

rob6Udruženje „PRONI" Centar za omladinski razvoj Brčko distrikt BiH, u okviru Evropske sedmice kodiranja, uz finansijsku pomoć Agencije "Mašta" iz Sarajeva organizovao je događaj pod nazivom PRONI HUB s ciljem upoznavanja mladih iz Brčko distrikta sa novim tehnologijama.

 

 

Cilj je bio upoznavanja mladih ljudi sa načinom izrade 3D modela i printanjem istih na 3D printeru.

 

Pored edukacije o mogućnostima 3D printanja učesnici su imali priliku upoznati mladog Brčaka Salkić Harisa, studenta Mašinskog fakulteta Sarajeva, koji je učestvovao u izradi robot ruke. Haris je podijelio svoja iskustva o radu na ovom projektu sa ostalim učesnicima, te razgovarao o upotrebi novih tehnologija u svakodnevnom životu.

 

"Mnogo ih je zanimalo kako uopšte radi robotska ruka. Objasnio sam im kako sam je pogramirao. Ovo je školski primjer robotske ruke, može da radi premještanje objekta iz jedne tačke u drugu što se danas najviše koristi u industriji, da zamijeni čovjeka na tzv. dosadnim poslovima" rekao je Haris Salkić, student.

 

Tokom tri sata aktivnosti učesnici su imali priliku pitati sve što ih zanima o robot- ruci i učestvovati u 3D printanju. Ovo je bila izvrsna prilika da mladi ljude s područja Brčko distrikta budu upoznati sa novim tehnologijama.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com