Menu

Jerko Lijanović osuđen na 12 godina zatvora Istaknuto

jerko-lijanovic-sudjenje-700x402Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu protiv Jerka, Slave i Joze Ivankovića Lijanovića i drugih osoba optuženih za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

 

 

Sud BiH osudio je Jerka Ivankovića Lijanovića na ukupno 12 godina zatvora, zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca.

 

Njegov brat Slavo osuđen je na 10 godina, dok je drugi brat Jozo Ivanković Lijanović oslobođen jednog dijela optužbi.

 

Bivši federalni ministar trgovine Mirsad Bahilj, koji je i član stranke Radom za boljitak, osuđen je na 5 godina i 10 mjeseci, isto kao i Jozo Slišković, kome je izrečena ista presuda.

 

Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić osuđeni su na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

 

Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum".

 

Oni se terete da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od gotovo 13,5 miliona KM.

 

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com