Menu

Naučnici predviđaju da će žene u bliskoj budućnosti moći zatrudniti bez učešća muškaraca

tru8Neka predviđanja naučnika govore kako će tehnološki napredak kada je riječ o reprodukciji dovesti do situacije da će žene moći ostati trudne bez učešća muškarca i to kroz samo dvije decenije, prenosi Evoke.

 


Australski ljekar David Molloy kaže da neće proći dugo vremena prije nego što muškarci postanu potpuno suvišni u procesu oplodnje.

 

Kontroverzni stavovi Davida Molloya dolaze neposredno nakon što su naučnici iz Kine otkrili da bi se miševi mogli reproducirati učešćem dvije majke, a australski doktor ne vidi razlog zašto to isto ne može primijeniti na ljude.

 

Inače, kineski istraživači došli su do zaključka da se ženke miševa mogu reproducirati bez učešća spermatozoida, a njihovi mladi su se razvijali zdravi kao što bi to bio slučaj i da je mužjak učestvovao u procesu oplodnje.

 

Jasno je da je ovo poprilično osjetljiva tema i da postoji puno etičkih barijera i zakonitosti koje stoje na putu ovim drastičnim napredovanjima kada je u pitanju humana reprodukcija, ali Molloy vjeruje da je samo pitanje vremena prije nego što se i ljudi počnu razmnožavati na sličan način.

 

David Molloy smatra da će napredak po ovom pitanju biti sve očigledniji i da će heteroseksualni parovi, gdje muškarac ima nisku kvalitetu sperme i gdje se žena bori s reproduktivnim poteškoćama, moći na kraju dobiti svoje biološko dijete.

 

Naime, on vjeruje da će jednog dana biti moguće oplođivati jajnu ćeliju s pola hromozoma i ciljanim uređivanjem gena. Također, ove najnovije naučne pretpostavke mogle bi doprinijeti istopolnim parovima da jednog dana dobiju svoje biološko dijete bez učešća vanjskog faktora.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com