Menu

Naučnici predlažu da se umjesto marihuane koristi mahovina Istaknuto

razmnozhenie mhovDok cijeli svijet prati Kanadu i njezinu ekonomsku preobrazbu nakon legalizacije marihuane, u drugim dijelovima svijeta – bližima BiH, naučnici pronalaze druge biljke koje imaju slične zdravstvene blagodati.

 

 

Biljka iz reda mahovnjača – zdenčara, zvuči kao nešto što bi Harry Potter i njegova ekipa koristili u svrhu liječenja i legalnog "napušavanja". Ali ta mahovina je ozbiljno zainteresirala naučnike iz Švicarske, dok je na Novom Zelandu poznata i u upotrebi za liječenje kod domorodnog stanovništva Maora.

 

Naime ta mahovina sadrži perrottetinene (PET), hemijski sastojak sličan tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivnom spoju u marihuani. Sada su biohemijski naučnici iz Švicarske potvrdili da sastojak iz mahovine ima sličan utjecaj u tijelu kao i THC, samo što bi mogao biti još bolji za medicinsku upotrebu od trave.

 

U nedavno objavljenom istraživanju u magazinu Science Advances naučnici su usporedili PET i THC u nizu testova kako bi ustanovili koje hemijske receptore aktivira kod miševa i kako se životinje ponašaju pod utjecajima. Sintetizirali su oba sastojka uz pomoć Eidgenössische Technische Hochschule iz Züricha (ETH Zürich).

 

Poboljšana verzija THC-a

 

"Morali smo krenuti od samog početka. Nismo htjeli stvarati predrasude i mislili smo napraviti potpuni profil sastojaka i s kojim receptorima u mozgu su u interakciji", kazao je voditelj istraživanja i biohemičar Jürg Gertsch za Motherboard.

 

Shvatili su da PET radi na sličan način kao i THC s nekoliko ključnih razlika. Kao i THC i PET se veže s kanabinoidnim receptorima CB1 i CB2, ali njegova razina je 10 puta manja. Također se veže i s receptorima za raspoloženje serotoninom i dopaminom, ali tek u mnogo većoj koncentraciji.

 

Za razliku od THC-a, PET smanjuje razinu protuupalnih molekula, što bi vjerovatno rezultiralo manjim brojem nuspojava i djelovao bi za smanjenje boli. "U direktnoj usporedbi mislim da je PET bolje verzija THC-a", zaključio je naučnik Gertsch.

 

Ova biohemičar smatra da je zbog hemijskih svojstava mahovina idealan kandidat za medicinsku uporabu u smanjenju boli i upala.

 

Maori je koriste u tradicionalnoj medicini već stoljećima, njome liječe želučane i probleme jetre. Budući da nema jake psihoaktivne utjecaje mahovina bi mogla biti prihvatljivija farmaceutima i zakonodavcima od kanabisa.

 

Iako, upozoravaju naučnici, još je dugačak put da se pripravci od ove mahovine prodaju u apotkema, cijeli proces mogao bi trajati i 10 godina.

 

Autor: 100posto.hr

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com