Menu

Za sada nema viroza u Brčkom Istaknuto

vir65I pored neuobičajeno toplog vremena i temperatura koje su iznad prosjeka za ovo godišnje doba u brčanskom Domu zdravlja ističu da za sada nema povećanog priliva pacijenata, ali ukoliko potraje ovako lijepo vrijeme za očekivati je da se pojave određene tegobe, viroze i prehlade.

 

 

"Bude sporadičnih viroza, febrilnih stanja, upalnih procesa ali opet napominjem da je to samo sporadično i ne možemo govoriti o nekom povećanom broju pacijenata" rekla je Maksida Jašarević, specijalista porodične medicine.

 

Najveće tegobe osjećaju hronični pacijenti koji se žale na umor, pospanost i na probleme vezane za njihove osnovne bolesti.

 

"Nemamo nekih akutnih stanja ni problema. Jedno vrijeme je bilo gastroenteristarnih tegoba u smislu povraćanja i učestalih stolica međutim sada se i to smirilo tako da nemamo nekih posebnih akutnih zbivanja" kaže Jašarević.

 

S obzirom na to da temperature osciliraju i tokom dana potrebno je prilagoditi odjeću tome. Neophodno je povećati unos vitamina i dovoljno odmarati, izbjegavati alkohol i masnu hranu.

 

Ono što uvijek naglašavamo u ovim prelaznim periodima je održavanje higijene. Obavezno provjetravanje prostorija, pranje ruku te dosta kretanja obzirom da trenutne temperature dozvoljavaju svim populacijama da šetaju što više."

 

Vakcine protiv virusa gripa očekuju se do 15. novembra u brčanskom Domu zdravlja istakla je doktorica Jašarević i napomenula da je to nајеfikаsniја spеcifičnа mjеrа primаrnе prеvеnciје.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com