Menu

Brčko: Klub terenaca „4×4“ gradi Dom za brzi odgovor na katastrofe Istaknuto

kuc5Saradnja Odjeljenja za javnu sigurnost sa nevladinim organizacijama pokazala se izuzetno plodonosnom tokom poplava 2014. godine. Od tada do danas, putem Memoranduma o saradnji, traje zajednička priča vladinog i nevladinog sektora na polju zaštite i spašavanja.

 

 

Kako bi nevladine organizacije bile što kvalitetnije orpemljene za pravovremeni odgovor na terenu Vlada svake godine izdvoji određena grant sredstva za te namjene. Ove godine je u pitanju iznos od 199.000 maraka.

 

"Mi smo trenutno obezbijedili sredstva za 21 organizaciju. Tu imamo i GSS, ali dobrovoljna vatrogasna društva. Raznolik je spektar tih udruženja" rekao je Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

 

Jedno od udruženja koje ima potpisan Memorandum o saradnji sa Odjeljenjem za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta je i Klub terenaca „4×4". Oni su još u 2014. godini bili jedan od nosilaca odbrane od poplava a kasnije i saniranja stanja na terenu.

 

"Mi smo pokrenuli prije dvije godine projekat „Dom 4×4", obzirom na sva vozila i tehniku koju posjedujemo, kako bi mogli pravovremeno da djelujemo u slučaju bilo koje nepogode" rekao je Miroslav Lukić, predsjednik Kluba terenaca"4×4″.

 

Dom koji je u fazi izgradnje nalazi se u južnom dijelu Distrikta na području Bukvika, odnosno Gajeva, obzirom da je taj dio Brčkog terenski izdignut.

 

"Po procjenama stručnjaka taj dio je uvijek kritičan kada je u pitanju poplava ali i druge katastrofe poput požara i slično. Odlučili smo da ga pozicioniramo na nekom trouglu kako bi mogli djelovati na području Bijele, Rašljana, Brke gdje se obično pojavljuju poplave. Odatle je ako se sjećate i katastrofa 2014. godine krenula" rekao je Lukić.

 

Distrikt bi mogao „Dom 4×4" imati već u 2019. godini a dobra vijest je da će i ostala Udruženja koja pomažu u spašavanju i zaštiti građana isti moći koristiti.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com