Menu

Izdavanje pasoša bh. državljanima nije upitno do 2022. godine Istaknuto

pas bhIzdavanje pasoša državljanima BiH u narednom četvorogodišnjem periodu nije upitno, potvrdio je za Klix.ba šef kabineta direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Goran Rakić.

 


Prošle godine mediji su mjesecima izvještavali o upitnosti izdavanja pasoša bh. državljanima. Rakića smo pitali postoje li trenutno određeni problemi u vezi s izdavanjem pasoša.

 

On je kazao da u vezi s nadležnostima koje prema Zakonu o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH ima agencija, a koje se odnose na personalizaciju i tehničku obradu putnih isprava, trenutno nema bilo kakvih problema.

 

"Kao što smo u ranijem periodu upoznali javnost, agencija je u martu 2018. godine uspješno okončala postupak javne nabavke pasoških knjižica, na osnovu kojeg je 12. marta 2018. godine zaključen okvirni sporazum o nabavci pasoških knjižica za period mart 2018. - mart 2022. godina", kazao je Rakić.

 

Dodao je da su zaključivanjem pomenutog okvirnog sporazuma o nabavci pasoških knjžica izbjegnuti rizici koji bi mogli dovesti u pitanje proces personalizacije i tehničke obrade putnih isprava, a samim tim i postupak izdavanja istih od nadležnih organa, odnosno entitetskog MUP-a Republike Srpske, kantonalnih MUP-ova i Javnog registra Brčko distrikta BiH.

 

"Sa zadovoljstvom konstatujemo da izdavanje pasoša u narednom četverogodišnjem periodu ne može biti upitno i da će se proces odvijati u skladu s predviđenim procedurama u interesu svih građana Bosne i Hercegovine", rekao je Rakić.

 

Na pitanje da li je Tužilaštvo BiH izuzimalo ikakvu dokumentaciju u vezi s ugovorom koji je sklopljen s Milbauerom, Rakić je odgovorio da menadžment agencije, na čelu s direktorom Arifom Nanićem primarno vodi računa o zakonitom, transparentnom preduzimanju svih poslova koji su u djelokrugu i nadležnosti agencije.

 

"Istražni i kontrolni organi na nivou BiH postupaju u skladu sa svojim nadležnostima te im u tom smislu agencija sa svim svojim kapacitetima stoji na raspolaganju", kazao je Rakić.

 

Rakića smo pitali i kada se može očekivati da IDDEEA "preuzme" izrađivanje pasoša. On je odgovorio da agencija nije nadležna za "izradu" pasoških knjižica, već samo za proces personalizacije i tehničke obrade pasoša.

 

"Pored toga, s obzirom na specifičnost postupka izrade pasoških knjižica, zaštitne elemente koji se nalaze na pasoškim knjižicama, tehnologiju koja se koristi, realno je u narednom periodu vrlo teško očekivati da IDDEEA može, kako vi kažete, "preuzeti" i proces izrade pasoških knižica", rekao je Rakić.

 

Zaključio je riječima da ono što je bitno jeste da Agencija trenutno sve poslove iz svoje nadležnosti nesmetano obavlja te će svakako i u narednom periodu u svim segmentima njihovog rada nastojati pratiti standarde, usvajati nove trendove i pružati najbolje usluge svim organima - subjektima s kojim sarađuje, primarno u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

 

/klix/

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com