Menu

Brčko: Javna rasvjeta česta meta vandala Istaknuto

Armin  DrapićJP "Komunalno Brčko" je zaduženo za godišnje održavanje javne rasvjete na teritoriji Brčko distrikta BiH. U skladu sa tim, vrši i nabavku materijala za održavanje javne rasvjete, u okviru predviđenih budžetskih sredstava za ovu namjenu.

 

 

Međutim, održavanje rasvjete je iz godine u godinu sve teže, s obzirom na to da je uništavanje svjetiljki, pa čak i stubova rasvjete, stalan problem sa kojim se preduzeće suočava.

 

"Obavjestili smo Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, s obzirom da je grad vlasnik ove infrastrukture, da je, evo konkretno, javna rasvjeta na šetalištu pored Brke u ovoj godini više bila van funkcije, nego u funkciji, upravo zbog čestih oštećenja svjetiljki izvršenih od strane nepoznatih lica«, kaže Armin Drapić, šef Radne jedinice Elektrodistribucija.

 

JP "Komunalno Brčko" je u više navrata izvršilo zamjenu sijalica i prigušnica, odnosno elemenata koji su bili obuhvaćeni godišnjim ugovorom o održavanju javne rasvjete. Nakon intervencija, javna rasvjeta na šetalištu pored Brke bila bi veoma kratko vrijeme u funkciji jer su se oštećenja od nepoznatih lica ponavljala, kažu u radnoj jedinici Elektrodistribucija.

 

Slično je i sa drugim lokacijama – u velikom gradskom parku, koji je noću više u mraku, nego osvjetljen, problem se povremeno pojavljuje i u parku u naselju Ilićka, i drugim javnim parkovskim i šetališnim površinama, gdje je evidentna određena fluktuacija lica tokom noći, koja uništavaju javnu imovinu, a nisu sankcionisana za te postupke.

 

»Upravo zato smo se i obratili nadležnom odjeljenju sa prijedlogom da preduzmu i druge mjere iz svoje nadležnosti, kao što je obavještavanje policije o uništavanju rasvjete, tehničke mjere zaštite i druge metode, jer održavanje javne rasvjete, odnosno zamjena zaštitnih stakala, dijelova svjetiljki i kompletnih svjetiljki, u uslovima kada su oštećenja od nepoznatih lica intenzivna, je sulud posao bez ikakvog dugotrajnog rezultata i funkcionalnosti.

 

JP "Komunalno Brčko" održava oko 20.000 rasvjetnih tijela na teritoriji čitavog Distrikta. Neispravnost rasvjete građani najčešće prijavljuju putem besplatne info linije 0800 505 07, te se rješavanje problema i zamjena sijalica i drugih kvarova obavljaju u skladu sa redoslijedom zaprimljenih informacija i raspoloživim materijalom za popravke.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com