Menu

Druga OŠ Brčko - Međunarodni dan dječijih prava: Svako dijete treba da ima sretno djetinjstvo Istaknuto

2 osGeneralna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a trideset godina poslije je usvojila "Konvenciju o pravima djeteta".

 


Od 20.11. 1989. godine., u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava, koji je potaknula Organizacija ujedinjenih naroda. Njime se želi senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.


Na ovaj dan na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima našega planeta, jer UNICEF ima tu odgovornost: govoriti o pravima djece tamo gdje su ona zanijekana, te govoriti o uspješnoj praksi, kako bi se svijetu reklo što treba činiti u odgoju novih naraštaja koji trebaju biti potpuno svjesni vlastitih prava. Djeca su najosjetljivija grupa koja treba zaštitu, a čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima.


Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava. Dječja prava temelj su izgradnje naprednog društva! Nažalost, postoje milijuni djece na svijetu kojoj su uskraćena osnovna životna prava.


Dječja prava:


• PRAVA PREŽIVLJAVANJA: hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
• RAZVOJNA PRAVA: razvoj, odgoj i obrazovanje, porodica, kultura, identitet
• PRAVA SUDJELOVANJA: donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
• PRAVA ZAŠTITE OD: zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije


"Tvoja prava su ono šta smiješ raditi i ono šta ljudi koji su odgovorni za tebe moraju napraviti da budeš sretan/na, zdrav/a i siguran/na. Naravno, i ti imaš odgovornost prema drugoj djeci i odraslima, kako bi i oni imali svoja prava." - glasi preporuka Amnesty International-a kako se djeci mogu objasniti njihova prava.


Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade sarađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Svi smo mi ljudska bića. Slični smo, ali je svako od nas jedinstven. Uživajmo u sličnostima, ali i prihvatajmo i poštujmo različitosti.


U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava JU Druga osnovna škola ne samo danas – uvijek uvažava dijete/učenika i podržava sva prava djeteta.

 

Danas je posebno dala značaj svečanom danu djeteta i uključila se u projekat UNICEFA „Plava galerija sretnog djetinjstva".

 

"Vijeće učenika naše škole pristupilo je ozbiljno i motivisano da ovaj dan obilježimo kako dolikuje te kroz sljedeće aktivnosti to i dokazala. Kroz likovne i literarne radove opisali su i oslikali prava djeteta. Učenici su poslali i svoje likovne radove za Viber stickere koji će biti posvećeni Danu djeteta. Za sve učenike škole napravljena je priredba sa temom o dječijim pravima sa posebnim fokusom na poruke o zasustavljanju vršnjačkog nasilja. Također napravljen je i izložba Plava galerija sretnog djetinjstva gdje su učenici naše škole donijeli svoje predmete, forografije i druge uspomene uz priče koje opisuju na koji način ti predmeti ih podsjećaju na uspomene sretno djetinjstvo. Svi učenici a posebno članovi Vijeća učenika zajedno sa svojim nastavnicima su bili uključeni i bezrezervno pokazali koliko je važno da znamo svoja prava, da o tome moramo voditi računa i da je važno da smo sretni i sigurni u okruženju u kojem želimo da učimo i da se razvijamo", rekli su iz Druge osnovne škole.


Danas su se učenici JU Druge osnovne škole ponovo prisjetili svog sretnog djetinjstva i poslali poruku da je sigurno okruženje naša misija i da svako dijete treba da ima sretno djetinjstvo.

 

Vrijeme održavanja: JU Druga osnovna škola – 20.11.2018.god.


- PŠ Grčica u 13:00 sati
- Centralna u 14:50 sati

 

2 os

 

2 os 1

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com