Menu

baner for web jpg

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić čestitao Dan državnosti BiH Istaknuto

ramiz-salkic-fena-700x402Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas j povodom nadolazećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu.

 


Salkić je podsjetio da je Bosna i Hercegovina svoju državnost obnovila 25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, kada su potvrđene njene historijske granice. Tada su se delegati iz cijele zemlje čvrsto opredijelili da Bosna i Hercegovina bude država ravnopravnih građana, zasnovana na temeljima antifašizma.

 

"Izgradnja moderne i evropske Bosne i Hercegovine, utemeljene na vrijednostima ZAVNOBIH-a, danas nema alternativu. Zbog toga, danas je neizmjerno važno, da se svi zajedno snažnije okrenemo ka stvaranju države u kojoj će svi građani imati jednaka prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Važno je da takvo opredjeljenje pokažemo djelima, uz poštivanje i uvažavanje civilizacijskih vrijednosti modernog društva. Naše različitosti, koje su višestoljetno bogatstvo ove zemlje, moramo usmjeriti u izgradnju boljeg života za sve građane. Iako postoje osporavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, datuma na kojeg su prije 75 godina pečat stavili građani svih nacionalnosti, vjerujući u ideju multietnične države, ovih dana će jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji biti obilježen širom naše domovine i dijaspore.

 

On kaže da njegovanje ovog značajnog datuma u Zvorniku, Janji, Bratuncu, Srebrenici i drugim krajevima bh. entiteta RS, pokazuje da su Bošnjaci opredijeljeni za izgradnju jedinstvene i demokratske države u kojoj se uvažavaju i poštuju prava svih građana.

 

"Bošnjaci u ovom dijelu zemlje pokazuju i da su garant očuvanja Bosne i Hercegovine u granicama potvrđenim na zasjedanju ZAVNOBIH-a. Naše opredjeljenje je da gradimo zemlju istrajavajući na istini i pravdi, a naš najveći prioritet mora biti razvoj ekonomije i zapošljavanje svih naših građana. Posebnu pažnju moramo posvetiti Bošnjacima u bh. entitetu RS, kojima je uz realizaciju ekonomskih projekata neophodno obezbijediti radna mjesta. Ovih dana, kada slavimo Dan državnosti, moramo se obavezati da ćemo neumorno nastaviti razvijati i učvršćivati veze sa bh. građanima koji žive u inostrantvu, a koji su neodvojivi dio naše domovine", kazao je Salkić.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com