Menu

baner for web jpg

Građanima Distrikta olakšice, više od 50% ukida se fiskalnih nameta Istaknuto

sa66666Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku 53. redovne sjednice usvojila je Nacrt Zakona o fiskalnom registru Brčko distrikta BiH.

 

 

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, rekao je da usvajanje ovog zakona ima za cilj da uspostavi povoljnije okruženje za administraciju i građane. On je istakao da će se od 191 nameta ukinuti njih više od 50%.

 

„Vlada Brčko distrikta BiH, odnosno gradonačelnik Brčko distrikta BiH je 2015. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa USAID-om, odnosno američkom ambasadoricom i on pretpostavlja uspostavu fiskalnog registra kao institucionalnog okvira upravljanja fiskalnim nametima. Za sada u Distriktu postoji 191 namet i to su određene administrativne takse, kazne, neke druge takse, a, između ostalog, tu imamo i 11 poreznih prihoda. Od tih 191 vjerovatno će doći do ukidanja možda i više od 50%. Namjera je uspostava jednog povoljnijeg okruženja za administraciju prevashodno kao i za sve građane koji ostvaruju određena prava", istakao je Lučić.

 

On je dodao da će Direkcija u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana izvršiti analizu sa stručnjacima iz USAID-a i Vladi predložiti fiskalni registar.

 

„Zakon je proslijeđen Skupštini Brčko distrikta BiH na usvajanje i po njegovom usvajanju i objavi u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH mi ćemo preduzeti mjere koje je zakon definisao kako bismo smanjili broj fiskalnih nameta", kazao je Lučić.

 

Usvojen je i prijedlog zaključka u vezi s nacrtom sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o saradnji u oblasti turizma. Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o formiranju koordinacionog tijela Vlade Brčko distrikta BiH za nadzor nad implementacijom Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma na području Brčko distrikta BiH za period od 2015. do 2020. godine kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Radne grupe za izradu strategije saradnje sa iseljeništvom Brčko distrikta BiH. Vlada je usvojila i zaključak kojim daje saglasnost Odjeljenju za komunalne poslove za pokretanje postupka javne nabavke za potrebe smještaja državnih službenika te zaključak da daje saglasnost za prijedlog sporazuma o raskidu ugovora za nabavku tečnih goriva po određenim uslovima. Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Brčko distrikta BiH.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com