Menu

Gradonačelnik Siniša Milić u posjeti Aero klubu Brčko: Biti u vazduhu velika je privilegija Istaknuto

1129-aedrom-gorice-slika-2-680x383Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Miilić danas je posjetio Aerodrom Gorice sa ciljem popularizacije Aero kluba Brčko i vazduhoplovstva, razvijanja tehničke kulture i vazduhoplovnih tehnologija te afirmacije mladih u vazduhoplovnim sportovima.

 

 

Postojeća pista na Aerodromu Gorice duga je oko 600 metara a na pistu može sletjeti avion kapaciteta do 17 putnika.

 

"Smatrali smo da javnost treba da zna da u Brčko distriktu postoje ljudi koji se bave ovim aktivnostima. Mogu predstavljati osnov za formiranje zajednice tehničke kulture na prostoru Brčko distrikta. Pružaju se mogućnosti i za različite posjete djece koja su zainteresovana za ovakav vid aktivnosti, za tehniku i tehničke nauke i one koji žele da se bave modelarstvom. Mislim da bavljenje ovom aktivnošću može da bude i od šire društvene koristi. Vidite letjelice koje su u stanju da za relativno kratko vrijeme pređu i neke duže destinacije. To je bitno u vanrednim situacijama", kazao je Siniša Milić gradonačelnik Brčko distrikt BiH. Na nama u Vladi i uopšte na vlastima Distrikta je da naše objekte koje imamo, koji mogu poslužiti u ove svrhe, stavimo na neki način u funkciju, da ih dovedemo u mogućnost da mogu biti od koristi za bavljenje ovakvom aktivnošću. Mi ćemo to sasvim sigurno u narednom periodu zajedno sa ovim ljudima entuzijastima raditi, dodao je gradonačelnik Milić.

 

"Avion opušta, uključi se autopilot. To je cesna 182. U mom vlasništvu je 8 godina i to je jedan rentabilan avion koji košta malo više nego neko skuplje auto . Dažbine nigdje nisu velike. Slijetanje na aerodrom u Banja Luci je 30 KM. Sam put do Švicarske košta oko 400 eura, a toliko košta i put automobilom. Nosi 4 osobe", istakao je Marko Parić iz Aero kluba Brčko.

 

Aero klub Brčko ima velike planove i vizije. Trenutno ima 36 zainteresovanih kandidata za obuku budućih pilota manjih letjelica. Ovo svakako jeste predivan hobi koji omogućava boravak na čistom vazduhu i velikom prostoru, te druženje sa novim ljudima. Ovo je posao kojim se ne može baviti svako, a tek kada poleti čovjek postane svjestan kakva je to privilegija. Osjećaj slobode je nešto neprocjenjivo, zaključuje Parić.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com