Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Danas presuda Oriću, građani najavili okupljanje ispred zgrade Suda BiH Istaknuto

naser oricDrugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas će objaviti presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije RBiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku Armije RBiH.

 

 

Izricanje presude zakazano je za 12.30 sati, najavljeno je iz Suda BiH.

 

Nešto ranije, u 12 sati, ispred zgrade Suda BiH doći će do mirnog okupljanja u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH povodom izricanja presude Naseru Oriću.

 

Orić i Muhić su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

 

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za te zločine.

 

Tužilaštvo BiH je 2. novembra predložilo Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili tri lica srpske nacionalnosti.

 

Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj riječi rekao da odbrana optuženih nijednim dokazom nije osporila ovaj stav Tužilaštva, te da je precizirana optužnica zasnovana na iskazima većeg broja svjedoka, među kojima su očevici ovih počinjenih zločina.

 

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju. Navodi se da je Orić pucao na ratnog zarobljenika.

 

Advokat optuženih Sabina Mehić u završnim riječima 16. novembra zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo ničim nije dokazalo svoje navode.

 

Državni sud danas će izreći i presudu Jasminu Eroviću, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) "Stela" i Specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), od maja do kraja jula 1992. godine na spratu stambene zgrade na Alipašinom Polju nekoliko puta vršio silovanje nad svjedokinjom "A".

 

Danas će biti donesena i prvostepena presuda prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine.

 

Autor: A. Dž./Fokus.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com