Menu

Evo šta brčanski Sindikat od Vlade traži Istaknuto

sin88Na današnjoj sjednici Predsjedništva Sindikata Brčko distrikta BiH, članovi Sindikata od Vlade traže:

 

 

1. Da se Zakon o radu Brčko distrikta BiH, koji je usaglašen na ESS/ESV u junu mjesecu ove godine, odmah uputi u skupštinsku proceduru na usaglašavanje i usvajanje.
Radnici zaposleni u privredi i javnim preduzećima i ustanovama primorani su da čekaju donošenje novog Zakona kako bi se izjednačili sa radnicima koji svoja prava na privilegovan način uređuju posebnim zakonima (javna uprava i pravosudne institucije). Takođe je potrebno usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima.

 

2. Izvršiti reformu javne uprave. Sindikat distrikta je i do sada u više navrata upozoravao vlasti u Distriktu da se godinama vrši diskriminacija prema radnicima u realnom sektoru zbog činjenice da nemamo u Vladi odjeljenje koje reguliše oblast rada i radnih odnosa. Zato treba ići u reformu javne uprave i uvesti novo Odjeljenje za rad i radne odnose. Napominjemo da je to potrebnije od nekih odjeljenja u Vladi koja služe samo za harmonizaciju odnosa između političkih stranaka.

 

3. Tražimo sjednicu ESS/ESV na kojoj bi sa socijalnim partnerima pokušali zajednički iznaći rješenje vezano za problem odlaska radnika iz Distrikta. Takođe pitanje plata i naknada, a na osnovu iskustava Ministarstava za rad iz entiteta, trebamo razmotriti i zaštititi radnike u Distriktu.

 

4. Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH se javno ograđuje od bilo kakvih podjela zaposlenih u obrazovanju. Najava formiranja nekog stranačkog ili jednonacionalnog sindikata, prikrivenog kao Nezavisni, Samostalni, Granski..., nije dobro za Distrikt u cjelini. Napominjemo da su radnici iz obrazovanja zastupljeni u svim organima našeg sindikata i da njihovim zalaganjem zaposleni u obrazovanju imaju prosječnu platu oko 1.400,00 KM. Nastojat ćemo da se u narednom periodu poboljša status svih radnika uključujući i radnike u obrazovanju. Još jednom se ograđujemo od bilo kakvih podjela obzirom da je integrisano obrazovanje, zahvaljujući između ostalog i našem sindikatu, bilo primjer ostalima u BiH. Posebno bi istakli potrebu da radnike iz obrazovanja treba da predstavljaju oni koji rade u nastavi. Oni koji su ušli u „obrazovanje" po političkoj liniji i obavljaju neke druge poslove, pa čak radeći i na podjelama, ne misle dobro ni radnicima niti Distriktu u cjelini. Zato se ograđujemo od tih aktivnosti u kojima naši članovi ne učestvuju.

 

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta BiH

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com