Menu

Stoltenberg: NATO je spreman pomoći BiH Istaknuto

Stoltenberg-1Nakon što je dato zeleno svjetlo BiH za aktivaciju MAP-a za pridruživanje u članstvo NATO savezu, medijima se obratio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

 

"Zapadni Balkan je posvećen sigurnosti i dalje. Savjetnici su razmatrali napredak koji je učinjen po pitanju Skopja u pridruživanju NATO-u. Danas su ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili spremnost da pomognu BiH u reformama. Spremni smo prihvatiti podnošenje nacionalnog programa BiH, to su mjere koje uključuju ekonomske i političke reforme koje će dovesti do članstva. Sada je do BiH da napravi finalni korak i iskoristi ovu priliku", kazao je Stoltenberg.

 

Dodao je da će raditi na podsticanju razgovora Prištine i Beograda.

 

"Također, potičemo i Beograd i Prištinu da se suzdrže od provokativnih koraka i izjava i pristanu na kompromise kako bi krenuli naprijed u bolju budućnost", istakao je Stoltenberg.

 

Generalni sekretar NATO-a se osvrnuo na sigurnosnu situaciju u Afganistanu i Iraku.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com