Menu

JP "Komunalno Brčko": Aktivnošću konsolidacije kupaca kontrolisano 65.000 računa i 14.000 korisnika usluga na terenu Istaknuto

Info CentarJednom od mjera Skupštine Brčko distrikta BiH iz juna 2017. godine, kada je donesena Odluka o usvajanju prijedloga mjera za otklanjanje problema u funkcionisanju JP „Komunalo Brčko", naloženo je da bude izvršena revizija ugovora sa kupcima, što se posebno odnosilo na uslugu odvoza smeća.

 

 

S tim u vezi formirana je grupa koja je proteklih deset mjeseci radila na konsolidaciji podataka o registrovanim i neregistrovanim korisnicima usluga javnog preduzeća – isporuke električne energije, potrošnje vode i odvoza smeća.

 

Proces uvođenja svih korisnika usluga JP „Komunalno Brčko" u status kupaca započeo je u februaru, te je do aprila 2018. godine izvršena fizička kontrola oko 65.000 računa za tri osnovne usluge koje preduzeće pruža i za koje kupcima isporučuje mjesečne račune.

 

U drugoj fazi, koja je realizovana u periodu od aprila do jula, otkriveni nedostaci provjeravani su u elektronskoj evidenciji. Od jula do kraja novembra radnici angažovani na ovoj aktivnosti provjeravali su na terenu da li su građani koji koriste usluge preuzeća uvedeni u status kupaca ili usluge koriste nelegalno. Korisnici usluga su kontrolisani i u gradskom i u seoskom području.

 

Ukupan broj kontrolisanih korisnika u gradu je 10.084. Kontrolom je otkriveno 938 korisnika usluga odvoza smeća, koji nisu plaćali za tu uslugu na području grada i 284 kupca koji će imati status kupca u inostranstvu. U seoskom području kontrolisano je 3.603 korisnika, od čega je registrovano 419 novih korisnika koji žive na teritoriji Distrikta i 157 koji žive u inostranstvu i koji će plaćati godišnji iznos cijene za kupce u inostranstvu.

 

Provjera je izvršena u nekoliko sela: Rahić, Potočari, Brka, Donji Rahić, Vitanovići, Vučilovac, Gorice, Palanka, Plazulje, Ulice, Krepšić, Ražljevo, Bijela, Grbavica, Rašljni i Stanovi, dok bi nakon zimskog perioda aktivnost trebalo da bude nastavljena i u preostalim selima na teritoriji Distrikta.

 

Ukoliko svi identifikovani korisnici zaista i budu novi kupci usluga, predviđa se da će prihod od novootkrivenih kupaca u 2019. godini okvirno biti 169.500,00 KM.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com