Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: "Preporod" upriličio umjetničko veče “Raznolikost kultura kao vrijednost” Istaknuto

vranje-642x336U Domu kulture sinoć je održano i umjetničko veče "Raznolikost kultura kao vrijednost", u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Brčko. Predsjednik "Preporoda" Edin Jašarević, kazao je da se ovom večeri u duhu tolerancije, s obzirom na važnost njegovanja kulture različitosti, želio zaokružiti rad ove ustanove u ovoj godini.

 

 

"Svjesni smo da živimo u svijetu i na prostoru gdje su razlike vrlo često prepreke za normalnu komunikaciju, dok je moderni čovjek željan pozitivne priče. Želimo prikazati naše razlike kao mjesta dodirivanja, prožimanja i bogaćenja, da one ne budu zidovi među nama nego mjesta gdje ćemo se zbližavati i upoznavati jedni druge", istakao je Jašarević.

 

U program su učestvovali pored Preporodovog Ansambla pjesama i igara i Omladinsko kulturno-umjetničko društvo "Mladost" iz Subotice, koji su nastupili sa koreografijama Bunjevačke igre, Šumadija i Vranje.

 

"Pozvali su nas da dođemo zato što je Subotica simbol multikulturalnosti i različitosti. Ovakva dešavanja su značajna prvenstveno zato što se promoviše kultura, a i mi se na ovakvim događajima družimo i volimo što svima preporučujemo", kazao je predsjednik Upravnog odbora OKUD "Mladost" Subotica Emir Sušić.

 

Gosti su bili i Kulturno-umjetničko društvo "Gajret" iz Sjenice, a Adis Nalović vođa folklorne sekcije je podsjetio da su drugi put u Brčkom, te istakao da su za ovu priliku pripremili tri koreografije među kojima i Igre iz Sandžaka.

 

S obzirom na dugogodišnju saradnju sa Preporodom, gost na ovoj umjetničkoj večeri bio je i Teufik Isaković, predsjednik Udruženja Bošnjaka Vojvodine-Subotica.

 

Članice Preporoda Nermina Sinanagić i Vesna Hadžić, ovo veče uljepšale su izvođenjem pjesama sevdalinki. Vesnu Hadžić sinoć su pratile članice Ženskog vokalnog ansambla "Srma" iz Fojnice, njene prijateljice i saradnice, koje su tako željele dati svoj doprinos ovom programu.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com