Menu

Brčko: I član uže porodice umrlog demobilisanog borca koji nema redovna mjesečna primanja može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć Istaknuto

2018-12-26-60 VSV-Senad BesicVlada Brčko distrikta BiH danas je održala 60. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o kriterijima za odobravanje jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o programu utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca.

 

 

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da je ovom izmjenom i dopunom ostavljena mogućnost da i član uže porodice umrlog demobilisanog borca koji nema redovna mjesečna primanja može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć u stanju socijalne potrebe pod istim uslovima kao i živi demobilisani borac.

 

„U praksi to znači da bračni drug, dijete ili roditelj umrlog demobilisanog borca koji nema nikakva redovna mjesečna primanja do kraja ove sedmice može podnijeti zahtjev Službi za boračke-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata i ukoliko ispuni uslove predviđene kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći ostvari pravo za 2018. godinu na ovu vrstu pomoći. Osnovni kriterij je segment koji se odnosi na nezaposlenost, a opći kriterij podrazumijeva da postoji uvjerenje nadležnog organa kojim se potvrđuje pripadnost oružanim snagama. Osobe koje su po redovnom javnom pozivu podnijele zahtjev nisu obavezne zanavljati isti i razmatrati ćemo ga u okviru ove aktivnosti. Sredstva su dodatno virmanizirana i osnovni iznos od 600.000 KM povećan je za 80.000 KM", kazao je Bešić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com