Menu

baner for web jpg

Hiljade entitetskih zastava i defile policajaca na ulicama Banje Luke uoči Dana RS-a /VIDEO/ Istaknuto

def9Centralne ulice Banje Luke dan uoči 9. januara ukrašene su hiljadama zastavica entiteta Republika Srpska povodom Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a danas se održava i generalna proba defilea službenika policije.

 


Reporter portala Klix.ba na ulicama Banje Luke zabilježio je momente generalne probe defilea pripadnika MUP-a RS na ulici s dugim cijevima, kao i kolone policijskih službenih automobila i motocikala pod rotacijama, koji će sutra prisustvom na ulicama doprinijeti ceremoniji obilježavanja Dana RS-a.

 

Ulicama su prošla i oklopna vozila MUP-a, vatrogasci kao i konj koji je predvodio defile. U sporednim ulicama primijetan je povećan broj policajaca koji osiguravaju pripremne radnje za sutrašnji dan.

 

Na jednom od vozila koja kruže gradom piše: "Radujmo se - Rusija je uz Srpsku! Srećan deveti januar, Dan Republike Srpske".

Prije defilea, okupljanje i postrojavanje učesnika obavljeno je na stadionu Fudblaskog kluba Borac odakle su se Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića uputili prema Trgu Krajine, gdje je predviđeno obilježavanje.

 

Obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), koji je neustavnim ocijenio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, sutra će u Banjoj Luci prisustvovati predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i nekoliko ministara, potvrdio je danas novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Kao i danas, sutra će nekoliko ulica u centru grada biti zatvoreno zbog svečanog defilea čiji će učesnici biti postrojeni kao i prethodni put. Gradske vlasti su naložile zabranu rada ugostiteljskih i drugih objekata, kao i saobraćaja u širem centru Banje Luke od 7 do 17 sati.

 

Zvaničnici su pozvali sve građane da izađu na ulice te mirno i dostojanstveno proslave ovaj dan, a 9. januar je ranije u RS-u proglašen kao neradni.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas kazao da se neke realnosti moraju prihvatiti, kao što je i Dan RS-a.

 

"Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna", poručio je dodavši da nije pozvao pripadnike Oružanih snaga BiH da učestvuju na sutrašnjoj ceremoniji jer nikoga, kako kaže, "ne želi moljakati".

 

U centru Banje Luke planiran je svečani defile te akademija i prijemi.

 

U cilju sigurnosti učesnika povodom proslave Dana RS-a, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila teža od 3,5 tone ukupne mase, osim teretnih vozila hitnih i komunalnih službi i vozila akreditovanih za organizaciju proslave u vremenu od 7:00 do 19:00 sati.

 

Zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području RS-a od ponoći do 10. januara 2019. godine do 6:00 sati. U cilju sigurnosti učesnika 9. januara na području grada Banje Luke zabranjena je upotreba dronova, bez posebnog odobrenja MUP-a RS.

 

Iako je Ustavni sud BiH 9. januar kao Dan RS-a ocijenio neustavnim, u tom bh. entitetu se pripremaju različite aktivnosti za njegovu proslavu.

 

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije Domovina (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o Danu RS, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS-a.

 

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o Danu RS, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan RS.

 

https://www.klix.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com