Menu

Doživio je 102, a prije 45 godina mu je otkriven neizlječivi rak – ovo je njegova tajna /VIDEO/

deda-lek-za-rakOvaj dekica je umro u dubokoj starosti, nadživio je svoje ljekare koji su mu prije 45 godina predvidjeli skoru smrt i za ugledni BBC otkrio svoju tajnu.

 

 

U vrijeme svog posljednjeg časa, ćelije raka odavno nisu bile prisutne u njegovom tijelu.

 

Kada su ljekari Stamatisu Moraitisu, grčkom ratnom veteranu 1976. godine dijagnostikovali neizlječivi rak pluća, on se pomirio sa tim da će umrijeti.

 

Niko nije ni slutio da će Stamatis postati čovjek kojeg će BBC tražiti zbog čudesnog izlječenja da bi sa njim uradio intervju, podsjeća portal Stil!

 

Naime, davne 1976. godine, devet različitih doktora reklo je Stamatisu da mu je ostalo šest mjeseci života, s tim da bi trebalo odmah da krene na hemioterapiju.


Ne hemoterapiji!

 

Kako nije želio da se podvrgne ovom tretmanu, hemioterapiju je odbio i vratio se u rodnu Ikariju, ostrvo u Grčkoj.

 

Nakon toga, dogodilo se nešto nevjerovatno!

 

Na samom početku, počeo je da pati od depresije, pa je po cijeli dan bio u krevetu, a njegova supruga i majka su brinule o njemu.

 

Jednog dana, vratila mu se vjera i želja za životom, doduše kratkim jer je mislio da mu je još malo vremena ostalo.

 

Krenuo je aktivno da živi – nedeljom ujutro penjao se na brdo na kojem se nalazi grčka pravoslavna crkva u kojoj je njegov djed bio sveštenik. Počeli su da ga obilaze njegovi prijatelji, kada su saznali da se vratio u rodni kraj i svaki dan bi sa njima pričao satima uz dvije flaše lokano proizvedenog vina.

 

„Bar ću umrijeti srećan", ponavljao je tada Stamatis.

 

Narednih mjeseci iz nekog razloga je počeo da osjeća snagu. Jednog dana, odlučio je da zasadi svoj vrt.

 

Nije očekivao da će doživjeti plodove tog vrta, ali je to bio dobar razlog da uživa na suncu i svježem vazduhu pored mora.

 

Prošlo je šest mjeseci, ali Moraitis nije umro. Umjesto smrti, pobrao je svoje povrće, očistio porodični vinograd, ponovo se saživio sa ostrvom, počeo da radi u vinogradu, budio se rano i po cijeli dan provodio u prirodi.

 

Sam sebi je pravio ručak sa povrćem iz svoje bašte. Kad bi došlo veče, otišao bi u lokalnu kafanu gde je igrao domine do dugo iza ponoći.

 

Godine su prolazile. On je bio sve zdraviji, tako se osjećao. Nadogradio je svoju kuću sa još nekoliko soba, a godišnje je proizvodio i do 1.500 litara svog, domaćeg vina.


Potraga za objašnjenjima

 

Nakon 40 godina takvog života, doživio je 97 godina, kada je shvatio da nije umro i odlučio je da posjeti ljekare sa svojim nalazima kako bi provjerio šta se dogodilo.

 

Pokušao je da nađe iste one ljekare koji su mi prognozirali 6 mjeseci života, ali je saznao da ih je sve nadživio.

 

Moraitis je umro kada je imao nevjerovatne 102 godine, srećan i zdrav. Umro je od starosti, a rak koji se spominjao, više nije postojao.


Šta se dogodilo?

 

„Bolesnom čovjeku ne treba toliko medicina koliko mu je potrebna vjera, volja i vraćanje prirodi. Za zdravlje je potrebna regeneracija tijela i duha. Mjesto u koje se vratio, Ikarija, pozata je po zdravoj hrani.

 

Mještani tog ostrva gotovo da ni ne znaju za bolesti srca ili raka. One su tamo veoma rijetke", rekli su naučnici nakon istraživanja ovog neobičnog slučaja i zaključili da je mediteranska ishrana definitivno odigrala ključnu ulogu.

 

Djevičansko maslinovo ulje, rukola, švajcarska blitva, ugljeni hidrati, sočivo, hljeb od žitarica cijelog zrna, origano, peršun i vlašac odlične su namirnice koje se na ostrvu Ikarija koriste svakodnevno.

 

Takođe, tamo se crveno meso ne jede više od jednom nedeljno.

 

„Možda nemamo mnogo novca, ali uvijek imamo hranu na stolu i zabavljamo se sa porodicom i prijateljima. Ne žurimo sve da obavimo preko dana, pa ponekad radimo i po noći. A na kraju dana ne odemo na dvosjed da gledamo TV, već se družimo i smijemo", govore mještani Ikarije.

 

Posebnost života u Ikariji koja liječi sve bolesti je u tome što niko ne žuri da živi. Sve što jedu i piju sami proizvode u svojoj bašti. Puno pješače, i po 20 km na dan, a popodne cijelo selo odmara.

 

Puno se smiju i druže kao porodica i kao prijatelji. Ispijaju svojom rukom napravljeno vino, ali i puno čaja i jedu svoju hranu.

 

Žive bez ikakvog stresa i zbog toga su srećni. Jurnjava za novcem kod njih ne postoji.

 

Recept za izlječenje na temelju života u Ikariji:


– Mediteranska dijeta

 

Mnogo, po mogućnosti, sirovog i domaćeg povrća. Izbaciti meso u potpunosti ili ga ograničiti na jedan obrok nedeljno. Domaće maslinovo ulje, sjemenke, žitarice. Domaći hljeb sa žitaricama cijelog zrna. Domaće voće i povrće. Ne zaboravite ribu!


– Mnogo čaja

 

Čaj ima diuretska svojstva i ima mogućnost da izbaci sve otrove iz tijela, ako je domaći naravno.


– Odmor

 

Odmarajte ako ste umorni. Ne prisiljavajte svoj organizam na život uz malo sna. Ljudi koji popodne odmaraju bar 5 puta nedeljno po pola sata, imaju 35% manju šansu za kardiovaskularna oboljenja. Takođe se smanjuje i hormon stresa.


– Budite aktivni u prirodi

 

Šetajte, upijajte sunce i more ili zelenilo, šumu, travu. Radite, gradite, sadite. Osjećajte se korisno.


– Ne jurite sa životom i oslobodite se strahova i stresa

 

Družite se sa prijateljima i porodicom, puno se smijite i ne očekujte od života ništa. Jednostavno se prepustite ljepoti života. Ukoliko je moguće, preselite se u mjesto bez smoga, u mjesto bez otrova u vazduhu.

 

U mjesto gde vas niko neće tjerati ili prisiljavati na bilo šta.

 

„Živite život i zaboravite na bolest. Živite kao da je uopšte nemate, kao da ne postoji", govorio je Stamatisu i dao sebi još 45 godina, umjesto prognoziranih 6 mjeseci.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com