Menu

Brčko: Na esencijalnoj listi 15 novih lijekova u 2018. godini Istaknuto

esenLijek Tresiba, koji se se svojim dugodjelujućim insulinom kod dijebetičara pokazao uspješnim, zajedno s ostalih osam novih lijekova, uvršen je na esencijalnu listi Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikt.

 

 

Prim. dr. Admir Čandić u ime Povjerenstva za lijekove Fonda zdravstvenog osiguranja izjavio je da je Tresiba samo jedan od petnaest lijekova, kojim je esencijalna lista Distrikta dopunjena protekle godine. Subvencija novih lijekova i korigirajuće doze postojećih značit će svima onima koji imaju problema sa srcem, plućima, krvnim sudovima ...

 

Prema riječim dr. Čandića, esencijalna lista u Brčkom važi za ponajbolju listu u državi, a od 1. ožujka, nakon tenderske procedure, startat će se s uvođenjem novih lijekova, a što će osjetiti obolljeli o multipla skleroze i od srodnih neuromišićnih oboljenja.

 

Financijskim planom Fonda zdravstvenog osiguranja za subvenciju lijekova u tekućnoj godini planirano je 5,7 milijuna maraka. Esencijalna lista Brčko distrikta, zavisno od doziranja, trenutno sadrži 167 lijekova, piše Radio Brčko.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com