Menu

Unosan biznis: Za 180 maraka moguće je prisluškivati bilo koga Istaknuto

prisluskivanjeSvako danas može svakoga prisluškivati! Programi za prisluškivanje mobilnih uređaja i računara široko su dostupni, a cijene se kreću od 180 do 560 maraka, ovisno o opremi koja se naručuje i koristi.

 

 

Na najpopularnijem pretraživaču Google Play Store korisnicima je ponuđen veliki broj aplikacija za prisluškivanje i praćenje aktivnosti mobilnih uređaja.

 

Najpoznatiji program je Spyware, koji se koristi za praćenje poziva, pa čak i poruka.

 

U našoj zemlji, kao što je to slučaj, naprimjer, u regionu, ne postoji privatna kompanija koja se bavi prisluškivanjem i prodajom uređaja i programa. U susjednoj Srbiji „špijuniranje" je unosan i tražen biznis. Kompanija „Spytech" na svojoj internetskoj stranici nudi širok spektar uređaja i programa potrebnih za praćenje aktivnosti mobilnih uređaja, a raspoložena je i prisluškivati na zahtjev klijenta.

 

Također, korisnicima nude usluge praćenja poziva, SMS i MMS poruka te poruka na društvenim mrežama.

 

Programi i oprema u našoj zemlji nabavljaju se ilegalno, uglavnom preko privatnih osoba, koji opremu kupuju online.

 

– Prisluškivanje je ugrožavanje privatnosti i to je široko zastupljeno, pogotovo ako služi u svrhu ucjenjivanja osoba – ističe dekan Fakulteta za kriminalistiku Nedžad Korajlić.

 

On ističe da se kod nas praćenjem bave i privatne firme koje u svojoj djelatnosti imaju prodaju i nabavku IT opreme, ali to vješto skrivaju.

 

Građani BiH mogu samo provjeriti jesu li prisluškivani, i to kod nadležnih agencija.

 

– U BiH prisluškivanje građana vrše policijske agencije, prije svega OSA i SIPA, koje za te aktivnosti moraju imati odobrenje Tužilaštva BiH. Zakonom je zabranjeno i privatno prisluškivanje – kaže Korajlić.


Izraelski programi

 

Kompanija „Spytech" pohvalila se na svojoj stranici da se u praćenju i prisluškivanju služe specijaliziranim programima koje koriste izraelske sigurnosne službe.

 

Program ukucava kod, koji otključava svaki telefon, a potrebno je samo poslati prazan mail, koji će hakerima dati sve podatke i otključati telefon.

 

Autor: Dnevni avaz

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com