Menu

Valter će dobiti muzej u Sarajevu, Kinezi se već spremaju na put da vide bistu svog idola (VIDEO)

valtGrad Sarajevo je spreman da bude glavni partner projekta otvaranja muzeja posvećenog filmu „Valter brani Sarajevo", poručio je gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka prilikom posjete „Filmskom centru Sarajevo" koje radi na osnivanju muzeja.

 

 

Direktor JP "Filmski centar Sarajevo" Jasmin Duraković je prezentovao projekat muzeja posvećenog kultnom partizanskom filmu, ali i istorijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, koji su simboli grada.

 

Gradonačelnik Skaka smatra da bi takav muzej doprineo obogaćivanju turističke ponude Sarajeva.

 

– Sarajevo mora čuvati svoju kulturnu baštinu, a film „Valter brani Sarajevo" je važan dio nje. Grad će uvijek podržavati kvalitetne projekte. Uvjeren sam da će ovakva kulturna institucija biti primaljiva za posjetioce, ne samo iz regije, nego posebno one sa Dalekog istoka, gdje je ovaj film i sve ono što je vezano za njega stekao kultni status – rekao je gradonačelnik Skaka.

 

Muzej „Valter brani Sarajevo" zamišljen je kao atraktivan filmsko-scenografski muzej sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i istoriografsko-muzejskom dokumentacijom, audio i video sadržajima i suvenirnicom, te sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, kao i onima vezanim za istorijsku ličnost Valtera Perića.

 

Projekat vodi Jasmin Duraković, koji je idejni pokretač ovoga muzeja, dok je za potrebe realizacije projekta okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti.

 

Glavni scenograf projekta je profesor s Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, dok likove reditelja Hajurdina – Šibe Krvavca i junaka iz filma kreatiraju akademski vajari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska.

 

U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura „Valter brani Sarajevo". Za ovu turu naročito su zainteresovani Kinezi, jer je u ovoj zemlji film gledalo nekoliko stotina miliona gledalaca, a Valter je i danas mitski superjunak.

 

Izvor Srpskainfo

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com