Menu

Stara vodenica u Prozoru pod snijegom čuva tajne stare više od stotinu godina Istaknuto

vod 1Veliki snijeg prekrio je gotovo cijelu BiH koja odiše pravom zimskom idilom, a zaljubljenicima fotografije ne mogu promaći zadivljujući prizori u bijelom. Tako nam iz Prozora stižu fotografije stare vodenice pod snijegom.

 


Kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena, kako kaže autor fotografija Sead Pračić, stara vodenica u mjestu Kute krije priče koje danas možemo čuti samo od starijih generacija.

 

"Ovi nesvakidašnji primjerci pomirenja prirode i čovjeka ostali su pohranjeni u sehari nostalgičnih priča o tom vremenu, izazivajući i danas divljenje i uzdahe svih onih koje put slučajno ili namjerno navede pored njih", kaže Pračić.

 

Gotovo svaka porodica u BiH nekada je imala svoju vodenicu koju je koristila za mljevenje žita i pšenice. Međutim, danas vodenice više nisu u funkciji, ali kao svjedoci prošlih vremena predmet su divljenja brojnih turista.

 

U BiH su vodenice bile funkcionalne do kraja sedamdesetih godina, a prvi zapisi o njima potječu iz prvog stoljeća prije nove ere koje je ostavio Antipata iz Soluna.

 

Mala vodenica u Kutama, pored rijeke Rike, krije tajne stare više od stotinu godina.

 

/klix/

 

vod 2

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com